Necelý týden po skončení druhé dorostenecké ligy, ve které obsadili nepostupové čtvrté místo za trojicí týmů FK Teplice, FC Slovan Liberec a Bohemians Praha, si hráči pod vedením trenérů Michala Kolčavy a Davida Bredy prodloužili sezonu a vyrazili poměřit své schopnosti s mezinárodní konkurencí.

ZAPLATILI ZA CHYBU

Soupeři jim byli němečtí fotbalisté z Reutlingenu, slovenští hráči ze Senice a úřadující vicemistři z Islandu, tým Breidablik. Nutno dodat, že si jablonečtí kluci před začátkem turnaje poměrně věřili a chtěli si zahrát o medaile. Hned v prvním utkání ale zaváhali, a i přes dominanci v drtivé většině zápasu si nedokázali vytvořit žádnou vážnější šanci a dvakrát inkasovali po chybách obránců.

Na konečných 2:1 upravili fotbalisté Jablonce až ke konci zápasu, když po hezké akci středem „donutili“ německého obránce vstřelit si vlastní gól.

Fotbalový tým Čertic sbíral zkušenosti v dalším přátelském utkání a také ve fotbalové exhibici. Tam je dokonce čekalo překvapení.
Soupeři nachystali pro Čertice super kýtu a grilovanou klobásku

Ve druhém zápase nastoupili kluci k menšímu derby. Setkali se se slovenskou Senicí. Už od začátku se jednalo o soubojový fotbal, více než tomu bylo v prvním utkání. Jablonečtí hráči jsou na tento fotbal zvyklí. A díky tomu vyhráli po hezké individuální akci v podání Kinčla z prvního poločasu 1:0.

V posledním utkání, když šlo „o všechno“, si to rozdali Jablonečtí s Islanďany, kteří měli, stejně jako Jablonec a ostatní týmy ve skupině, tři body.

DIKTOVALI TEMPO

Islanďané už od první minuty nutili svým pohybem a zejména důrazem Jablonecké k chybám. V prvním poločasu zahrával Breidablik rohový kop, který při centrunnešťastně zahrál stoper FK rukou a sudí nařídil pokutový kop. A ten islandský hráč proměnil. Další branku přidali soupeři po krásné kombinaci a konečný třetí gól si srazil do brány nešikovně rukou obránce Jablonce.

Jablonečtí fotbalisté předvedli silné konkurenci, že fotbal hrát umí.
FOTO: Žáci FK Jablonec zazářili na evropské scéně

Klukům po tomto zápase bylo jasné, že na medaili nedosáhnou. Podle daných pravidel měl větší váhu počet vstřelených branek než vzájemný zápas. Kvůli tomu si hráči Jablonce zahráli pouze o sedmé místo.

Jiří Šimůnek