V zajímavém a rušném utkání padlo šest gólů…

Máte pravdu. Nakonec jsme viděli šest gólů a bylo se na co dívat. V prvním poločase dominovala Dukla, překvapila mě velmi dobrým výkonem. Byla kombinačně lepší, pohyblivější, jejich hráči věděli, co chtějí hrát a tak ani moc nepřekvapilo, že se ujala vedení. A když zvýšila na 3:1, tak už jsem nevěřil, že dojde ke zvratu.

Nakonec se to stalo a domácí vybojovali remízu.

Jablonec se ve druhé půli zlepšil v pohybu a v přihrávkách a zaslouženě vyrovnal. Hlavně od třetího gólu v jejich síti domácí vyvinuli na branku Dukly obrovský tlak a s ním přicházely i obrovské šance.

Všechny tři góly v domácí síti byly ale dost laciné. Je to tak?

Je. Před první brankou šel přetažený centr do našeho vápna a nabíhající hráč byl zcela volný. Při druhém Krmenčík vyškolil naše obránce a třetí gól? Mingazov házel aut místo už připraveného Hanouska a pokazil ho. V obraně jsme moc jistí nebyli. Dukla proměnila vše, víc šancí totiž neměla.

Dukla vedla 3:1 a zdálo se, že je po zápase. Jak to, že utkání nakonec skončilo remízou?

Myslím si, že Dukla odehrála první půli skvěle a pak odpadla fyzicky. Domácí na ní vytvořili obrovský tlak, jakej už jsem dlouho od mužstva neviděl a hosté ho nevydrželi. Začali ztrácet míče, nebyli schopni kombinovat, přihrát si. Jablonec cítil určitou šanci a využil jí. V tomhle mužstvo chválím. Připravilo si hodně šancí a nakonec zaslouženě vyrovnalo.

Co se najednou s domácím mužstvem stalo?

Hráči si prostě uvědomili, že do toho musí dát obrovské úsilí a nakonec se to vyplatilo. Je pravdou, že si asi hodně fanoušků po zápase říkalo, proč takhle nehráli od začátku. Ale ono to je dané hrou i soupeřem a ten byl kvalitní. Jejich první poločas byl velmi dobrý. Ukázali, že sem přijeli s jediným cílem a to je vyhrát. Nakonec to tak nebylo díky dobrému výkonu Jablonce hlavně po třetím gólu v jejich síti.

Těch šancí z domácí strany bylo hodně. Je vůbec možné to neproměnit?

Jak je vidět, tak jo. Musíme si uvědomit, že Jablonec vytvořil takovej tlak, že v obranné zóně Dukly někdy bylo i třeba devatenáct, dvacet hráčů a v té chvíli tam moc místa není. Ale pak tam byly situace, kdy domácí hráči byli zcela volní před brankou a gól, asi z nervozity, nedali.

Co říkáte na penalty?

Myslím si, že obě byly. Hráči Dukly se rozčilovali, ale to se vždycky rozčilují ti, co to zaviní. My přece musíme hráče ve vápně chránit a každý kontakt tam je prostě penalta.

Tak je nebo není?

Posledních asi pětadvacet minut ukázalo, že není. Hráči si sami dokázali, že mají na lepší výkony, než v předcházejících zápasech předváděli. Tady je na hráče vytvořen velkej tlak a ne všichni ho jsou schopni unést. Lidi a média očekávají od mužstva něco velkého, a to velký se dostavilo, bohužel, až posledních dvacet minut. Důležité je, že nikdo nemůže říct, že se na to hráči vykašlali. Jsou tu od toho, aby se s tlakem vyrovnali. Oni musí dokázat, co v nich je a diváci jim v tom mohou povzbuzováním pomoct.

AUTOR: Vlastimil Cakl