Teď už deset let na Vsi lajnuje a stará se společně s ostatními o areál a o tým. Po pracovní době míří na hřiště. „Začal jsem tady hrát už za žáky. Bylo mi čtrnáct let, pak jsem hrál i za dorost a od té doby vlastně pořád. Na Nové Vsi jsem vlastně začal vážně s fotbalem. Do té doby jsme si jen někde s klukama kopali,“ zavzpomínal jeden z nejlepších střelců v historii kopané na Nové Vsi.

S týmem chlapů tehdy hráli I. A třídu. Trénoval je Rosťa Dvořák. „To byl tehdy super mančaft. Trénovali jsme poctivě. Pamatuju si, že jsme na jaře nejdřív tři čtyři zápasy prohráli, protože jsme byli přetrénovaní. Ale pak už jsme vyhrávali. Skončili jsme v polovině tabulky,“ okomentoval tehdejší poctivou přípravu Pavel Türk.

Železný Brod na domácím hřišti porazil v zápase krajského přeboru  Bílý Kostel 7:0.
FOTO: Gólů jsme mohli dát i deset, má jasno kapitán Brodu

V dalších letech hrál s mužstvem Nové Vsi i I. B třídu. „A to jsme si taky vedli hodně dobře. Tenkrát tady byl vlastně nejlepší mančaft v historii místního fotbalu,“ doplnil bývalý výborný fotbalista.

A kolem fotbalu se pohybuje dodnes. Dobře si pamatuje, jak měl nejen on odřená kolena ze škvárového hřiště. Proto přivítal, když se zrodil nápad na travnatou plochu. „Přišel s tím Láďa Halama před čtyřmi lety. Nadřeli jsme se, vozili jsme hlínu, každý týden, šest neděl, soboty, neděle. Přesýpali jsme, sypali ji na hřiště. Byla s tím dřina, ale povedlo se nám to,“ konstatoval bývalý fotbalista.

Nadějná atletka TJ LIAZ Jablonec Veronika Milotová má na sezónu velké plány.
Veronika trénovala až v Africe, laťku si dala vysoko

A některé dnešní týmy jim mohou tento nápad a hlavně jeho realizaci bez dlouhých okolků závidět. „Udělali jsme si to sami. Když vidím, jak ještě někde mají jen škváru nebo nemají nic a fotbal tam úplně zanikl, tak jsme to my tady u nás vyřešili výborně,“ dodává teď fotbalový funkcionář. Na novoveském hřišti tráví většinu svého volného času. Věří, že současný místní fotbal bude mít zase takové úspěchy, jako míval za dob Pavlovy éry. „Nechceme postoupit, ale chceme, aby se fotbal divákům líbil. Nechceme hlavně prohrávat,“ připomenul střelec gólů.

Prohra Zbrojovky. Ilustrační foto.
Jablonec vykradl Brno. Zbrojovka se po další prohře opět přiblížila sestupu

Pavla neminul ani post trenéra. Své fotbalové zkušenosti předával ostatním. Ale teď se už věnuje hlavně úpravě fotbalového hřiště. Kopanou ovšem sleduje stále, nejen novoveský fotbálek, ale také hráče FK Jablonec i českou reprezentaci a světový fotbal. „Když Jablonec postoupil do ligy, tak jsem jezdil za nimi i na venkovní zápasy. Fandím jim pořád, ale už na Střelnici nechodím,“ řekl Pavel Türk.

Fotbalových zážitků má bývalá fotbalová hvězda kopané na Nové Vsi v paměti spoustu. Zážitky by mohl rozdávat. „Třeba, když jsme hráli I. B třídu. Přijela Raspenava, dal jsem čtyři góly, vedli jsme osm nula, to byl super zápas,“ zavzpomínal autor mnoha gólů.