K juniorskému derby vyběhli hráči Baumitu posilněni v základní sestavě o Zoubeleho a Vukadinoviče, navíc v útoku Jablonec zkoušel mladého polského útočníka Adameka. První dějství příliš vzruchu před oběma brankami nepřineslo. Na hřišti se tak alespoň občas zajiskřilo, jak by také ne, když šlo o sousedské derby. Liberec zahrozil po půlhodině hry, nejdříve se míč po rohovém kopu a hlavičce Novotného otřel o břevno jablonecké branky! O chvíli později hráči Slovanu rychle zaútočili na své pravé straně, na konci celé akce si míč narazil ve vápně Djika, který následně tváří v tvář Šebkovi nezaváhal 0:1. Autor úvodní branky mohl zvýšit vedení Liberce hned v zápětí, jenže po vyšachování jablonecké obrany tentokrát pálil tvrdě naštěstí do rukavic připraveného Šebka.

Ve 41. minutě nechutně zajel liberecký Káva u postranní čáry do Vaníčka, za což viděl pouze žlutou kartu. Vaníčka s poraněným kotníkem museli ze hřiště do nemocnice bohužel odvést klubový lékaři.

Po změně stan přibylo na hřišti konečně i pohledných akcí. Hra se přelévala ze strany na stranu a Jablonec postupem času získával optickou převahu. Srovnat mohli jablonečtí po čtvrthodině druhého poločasu, Jurča ale místo přihrávky úplně volnému Ledeckému volil ukvapenou střelu z úhlu. Jablonečtí se přesto dočkali, v 63. minutě nejdříve gólman Hroššo dokázal vyrazil tvrdou střelu Kubisty, míč se odrazil k Ledeckému, který už z podobné pozice dokázal prostřelil libereckého strážce branky 1:1.

Juniorské derby se nakonec rozhodovalo až v samotném závěru. Čtyři minuty před koncem vypálil z dvaceti metrů Kubista a jeho pumelenice s pomocí tyče skončila v síti! Jenže hned z protiútoku nařídil rozhodčí Kalenda penaltu po střetu Redlicha s Hronkem. Míč si postavil na penaltový puntík střídající Frimmel, jenže bod za remízu odmítl, když míč napálil jen do břevna.

Z vítězství v prestižním derby se tak mohli radovat svěřenci trenéra Jaroslava Vodičky. „Měli jsme optickou převahu, ale šance jsme si příliš nevytvářeli. Moc jsme nezakončovali ze střední vzdálenosti. Liberec nás navíc potrestal hned ze své první akce, tím jsme si opět to utkání udělali sami těžší. Nakonec přeci jen Vojta Kubista jednu střelu ze střední vzdálenosti vypustil a skončila gólem, za což jsem samozřejmě rád. Kluci mě potěšili vůlí i bojovností, chtěli to derby prostě zvládnout. S výsledkem i předvedenou hrou jsme spokojen," dodal hned po zápase.

Jak trenérovi bylo při nařízené penaltě tři minuty před koncem, kterou liberečtí neproměnili? „No dobře mi nebylo. U nás snad nikdo jinej než Hroňas (Petr Hronek) tu penaltu udělat nemůže. Jsem rád, že jsme měli takto postavené tyče," říkal už s viditelnou úlevou trenér Vodička.

Také pro jabloneckého kouče šlo totiž o prestižní utkání, vždyť na liberecké lavičce ještě nedávno působil. „Musím přiznat, že to pro mě speciální zápas byl. Znám se s trenérem Liberce. Chtěl jsem to utkání zvládnout. Chtěl jsem Liberci dokázat, že umíme hrát dobrý fotbal. V Liberci mě naučili hrát fotbal, ale dneska jsem jinde a budu dělat fotbal na sto procent v Jablonci.

Baumit Jablonec - Slovan Liberec 2:1 (0:1)

Branky: 63. Ledecký, 86. Kubista - 30. Djika. Rozhodčí: Kalenda, ŽK: 1:3. Jablonec: Šebek - Landovský, Zoubele, Hronek, Vaníček (44. Vodička) - Štemberk, Kubista, Skwarczek, Vukadinovič - Adamek (46. Ledecký), Jurča (64. Gebert).

Autor: Jan Bendl