Jablonecký fotbal jakoby stále žil v pozlátku evropské ligy, letadla, skvělé stadiony, výborní soupeři, z nichž Kodaň poslali Jablonečtí senzačně z kola ven, Ajax … No a teď nějaká Mladá Boleslav či Zlín!

Nejhorší, co bylo

Nevím, co se asi v hlavách trenérského štábu, ale i hráčů honí, ale výsledkem je nejhorší půlka podzimní části soutěže v posledních letech. Již valná část nejen v Evropě pochopila, že styl „Barcelona" funguje pořádně jenom v Barceloně, a to ještě musí hrát Messi. Bayern pod Guardiolou hraje skvěle a má skvělé výsledky, ale lid bavorský přesto Pepa moc nemusí. Vzpomíná na Heynckese a těší se na Kloppa.Tak to funguje! Jablonec se dlouhodobě potýká ani ne tak s tím, jestli hraje na jednoho či dva hroty, ale s tím, zda na tuto hru má hráče a předpoklady. I Šilhavému zřejmě ve Zlíně ve druhé půli došlo, že nemá ! Hráči na to nemají techniku, nechce se jim až na výjimky chodit do soubojů, nechce se jim ani příliš běhat bez balonu a co hlavně, na čele s Evropou otřískaným kapitánem Hübschmanem mají zezadu rozehrávku na úrovni Houslic. Je to kruté, ale je to tak. Ve Zlíně to ve druhé půli docela šlo. Nádherný gól, skvěla hlava Kysely a zázračný zákrok Holého, tyč Wagnera. A domácí jen odkopávali … Neustálená sestava, neustálé tápání a z toho, ať trenér chce nebo nechce, musí plynout hráčská nervozita. Málo platné, když klub koupí slušné borce, tak ti nechtějí zahřívat lavičku.

Střelecká kuriozita

A pak z toho je kolotoč změn a kuriozita, kdy pak nejlepšími střelci týmu jsou náhradníci Masopust a Wagner. Alfou i omegou fotbalu je přihrávka. Při Šilhavého systému je přihrávka do běhu prakticky vyloučená. A přihrávka dopředu? Vědí hráči vůbec, co to je ? Ono to souvisí i s pohybem a „vrtkavostí" hráčů středu pole. Ale tu tam má jenom Pospíšil a lavičku zahřívající Trávník. A propos Pospíšil. V sobotu nejlepší jablonecký hráč, není divu, soupeři si toho všimli a pořádají na něj doslova hon.

A ten zhuštěný střed ani skvěle technicky vybavenému Pospíšilovi neumožní před tím utéct. Když to v sobotu bylo uprostřed pole volnější, protože dva hráči zůstávali na hrotu, hned to byl naprosto jiný Pospíšil než v posledních zápasech. To bylo viditelné až z mého Janova nad Nisou…V sobotu po dlouhé době trenér sáhl po Rossim. Toho v létě „umluvili", aby ještě zůstal. Aby pak zůstal na lavičce dlouhou dobu, aniž si kopl v zápase do míče. Maličkost s dalekosáhlými důsledky.

Proč pak nehrají?

V Jablonci je tak nějak tradicí, že hráči nehrají. Naposledy poslal Šilhavý za juniorku Wagnera s Masopustem, určitě jim to neublížilo a hráli. Proč tam proboha nechodí hráči, kteří dlouhodobě nehrají? Třeba Kysela, Trávník, Romera, ale je jich i víc. Uvidíme s Českými Budějovicemi, koho nechá Šilhavý ze svého kádru odpočívat a koho pošle si zahrát. Nejsem sám, kdo si myslí, že od hráčů se v Jablonci chce strašně málo. Zkrátka za hodně peněz málo muziky. A na Ajax by už měli rychle zapomenout a podívat se za humna, jak Slovan Liberec vyhrál na hřišti lepšího týmu, než je současný Ajax. Jak celý zápas bránil, jak se rval, jak kousal a jak dokázal za stavu 0:0 klidně poslat do vápna soupeře pět hráčů !

A přece vítězí…

Proto padl gól. A nezlobte se, kdo ten liberecký úspěch zlehčuje štěstím a klikou, tak je trouba. Směrem k sousedům obrovský kompliment a malá lítost, proč tam za málo peněz už byli třikrát mistry a teď vyhráli v Marseille… Doma hraje FK Jablonec až 17. října se Slavií. Tak uvidíme…