Od čtvrtka do neděle hostí Černá Hora mistrovství Evropy v malém fotbale. Dres reprezentace oblékne také bývalý prvoligový hráč Jablonce Jiří Novák. Profesionální kariéru končil na Žižkově poměrně brzy. Důrazného defenzivního hráče brzdila zranění.

V šestatřiceti letech se z Hanspaulské ligy probojoval až do české reprezentace v malém fotbalu. Novák je po Vítu Turtenwaldovi nejzkušenější hráč českého výběru, proto také dělá zástupce kapitána.

Jak vidíte české soupeře ve skupině?

Přiznám se, že soupeře vůbec neznám, jelikož jsem s reprezentací chvilku, ale myslím si, že slabý soupeř tady nebude. Pokud můžu srovnávat naturel s velkým fotbalem, od Španělů a Turků se dá očekávat technicky připravený soupeř a Anglie silový, ale aby mě nakonec nepřekvapili něčím jiným.

S jakými ambicemi vstupuje náš tým do mistrovství Evropy?

Myslím, že se tady sešla parta lidí, co chce něco dokázat, takže s nejvyššími. Na konci turnaje uvidíme.

V čem spatřujete největší sílu českého výběru?

Určitě v týmu, soudržnosti a práci jeden za druhého, ale máme zde i výborné individuality. Když se podřídí týmu, může to být dobré.

Kdy jste poprvé nakoukl do reprezentace malé kopané?

Na mistrovství Evropy jsem poprvé a v reprezentaci týden s cestou. Měl jsem tu čest a hrál jsem již na přípravném turnaji v Českém Dubu.

Jak si užíváte reprezentační dres?

Pro každého hráče je čest reprezentovat republiku a nejsem výjimka. Doufám, že se nám turnaj povede a potěšíme lidi, kteří nám fandí, za což moc děkuji.

Co vás vůbec přivedlo k malé kopané?

Malý fotbal mě již bavil od žáků, což je pravěk, kdy jsme hráli turnaje v hale. V dospělých jsem začal hrát Hanspaulskou soutěž v Praze a už mi to s přestávkami zůstalo.

Jde o vhodný doplněk k velkému fotbalu?

Stoprocentně. Hra na malém prostoru proti soupeři je skvělý doplněk. Lze si nějaké návyky přenést na velké hřiště a naopak? Dle mého ano. Klička, přihrávka, rychle se rozhodovat, zakončení a další, to vše malý fotbal poskytuje.

Má malá kopaná budoucnost?

Je to masový sport. V Praze tuto soutěž hraje snad už tisíc týmů a vznikají nové. Je skvělé, že se potká ligový fotbalista s hráčem nižší soutěže.