Po reprezentační přestávce, ve které nám dělali radost členové reprezentačních výběrů z Jablonce Pospíšil s Novákem, kteří si kopli za Vrbův nároďák, přišla opět na řadu Synot liga.

V repre se neztratili

Pospíšil na Rosického místě byl viditelný docela výrazně! Masopust si zase zahrál za repre 21 připravující se na české ME a v neposlední řadě Greguš dostal šanci proti české reprezentaci v dresu Slovenska, což Jablonec dlouho nezažil.

V první lize na Baumit čekaly Budějovice. Tonoucí Budějovice, které odvolaly z funkce trenéra někdejšího plejera Jablonce Luboše Urbana a nahradily ho domácím spasitelem, zkušeným Františkem Ciprem.

Co asi vymyslí?

Co asi zkušený matador na úspěšného Šilhavého vymyslí? Ačkoli praktici tvrdí, že o záchranu se s mladíky hrát nedá, Cipro to popřel, když do zálohy poslal tři mladé dravce, plzeňského hosta devatenáctiletého Chriena či osmnáctiletého odchovance Řezáče a Fundu. Matadoři jako Volešák či Otepka zůstali na lavici a nehrála ani zřejmě největší budějovická osobnost současnosti Kladrubský. Co na to Šilhavý ? Asi si pamatoval, jak stoper Lengyel na podzim doslova vymazal jabloneckou ofenzívu, postavil tedy na něho místo Šabaly přece jen fyzicky disponovanějšího Doležala. A místo Crnkiče dostal tentokrát přednost Mingazov.

Od prvních minut byla zřetelná jablonecká dominance. Bylo vidět, že hráči mají do fotbalu chuť, tedy do toho svého, kombinačního, ne příliš náročného a bolavého (fuj!). I velké týmy vědí, že to lze, ale musíš proměnit šance.

No a s těmi naložili hosté poblíž pivovaru Samson prach bídně. Kopic trefil břevno, Mingazov se dvakrát neprosadil, Pernica chtěl v jasné šanci ještě dát vyniknout Doležalovi, ale na ukazateli skóre pořád svítila nula.

Poločas byl bez gólů

Viditelně s obavami hrající Budějky se osmělily a mladý Funda mohl Ciprovy naděje v pohodě naplnit. Ale skončila půle. Jablonecké víc jak šedesátiprocentní držení míče a střely 9:4 (na bránu 3:1), rohy 4:2 a fauly 3:5… a skóre se neměnilo, na ukazateli pořád svítila nula.

Do druhé půle vstoupili domácí trochu jinak, řekl bych bez bázně a hany. Začali favorita více napadat a jablonecká technička dostala trhliny. Po prvopoločasové dominanci to bylo docela překvapení. Ale vše v 60. minutě rázem utnul podzimní hrdina Lengyel, když Kopicův střílený centr zkrotil tak nešťastně, že míč skončil za zády gólmana Křížka. Hosty gól odlehčil, domácí přitlačil k pažitu, chvíli se nekoncentrovali a to byla voda na jablonecký mlýn.

Kopic měl svůj den

A muž dne Kopic opět unikl, všiml si neobsazeného Mingazova a míč skončil pod břevnem v síti podruhé. Tím zápas pro domácí skončil, pro hosty pohříchu tak trochu také.

Po superšanci Škody, kdy poslal míč zblízka hlavou přímo do Hrubého a domácí zase dostali odvahu i chuť, tak je v prodloužení utnul opět Kopic, když přihrál osamocenému Crnkičovi. A ten pravačkou zblízka poslal míč do šibenice na 3:0. Výsledek nakonec odpovídá tomu, co si oba týmy vytvořily. Ale na produktivitě musí ještě Šilhavého tým zapracovat. To by se jindy nemuselo vyplatit.

Sezóna jako víno

Baumit jede sezonou na plné pecky, rekordní střelba, rekordní bodový zisk, po Boleslavském výbuchu v Teplicích už jedenáctibodový náskok před 4. místem značící téměř tutovou Evropu.

A nebýt „schwalbe" jistého kanonýra, tak i ta baráž o ligu mistrů by byla stále na dosah. Neuvěřitelná sezona, tak ať to drží dál ! Další zápas se hraje na Střelnici v pátek 10. dubna od 18 hodin. O bytí a nebytí přijedou bojovat „votroci" z Hradce Králové.

Jablonec hasičům

V rámci projektu Jablonec hasičům se rozhodl fotbalový klub FK Baumit Jablonec věnovat svůj nejbližší domácí ligový zápas profesionálním a dobrovolným hasičům a společně jim tak poděkovat za jejich náročnou a obětavou práci. A učiní tak právě v pátek 10. dubna, kdy na jabloneckou Střelnici zavítá patnáctý celek tabulky Synot ligy.