Podpořit prvoligový fotbalový tým FK Baumit do prvního zápasů na domácí půdě přišel na jabloneckou Střelnici také Václav Halama, legenda jablonecké kopané, bývalé hráč a trenér.

V první půli jsme moc fotbalu na Střelnici neviděli. Souhlasíte?

Souhlasím. Už v poločase jsem říkal, že to byl v první půli nedůrazný a nelíbivý fotbal a zatím si stojím. Jedinou šanci měla Bohemka ve 27. minutě. Kdyby ta střela šla o něco víc dolu, tak by to asi byl gól. Jinak tam z obou stran nic nebylo. Zvláště od Jablonce jsem toho čekal víc. Bylo to pomalé. Na druhé straně mě překvapilo, že soupeř s námi celý první poločas držel krok. Bohemka dobře bránila a na kombinaci jsme dostali málo prostoru.

Co druhá půle?

O poločase jsem si také říkal, že hosté asi těžko vydrží bránit tak dobře celý zápas, a to se potvrdilo. Během patnácti minut jsme dali tři góly a vypadalo to, že Bohemka odjede domů s pětkou. Ale po třetím gólu to zase sklouzlo do takového toho průměru a bylo zřejmé, že se domácí spokojili s třemi góly.

K vítězství pomohl hlavně první gól.

To určitě. Pospíšilova individuální akce byla krásná a rychlá a nakonec to tam dal šajtlí. Zaplať pánbůh za to, že jsme našli klíč k bohemácké obraně. Pak přišly další góly a domácí divák mohl odcházet domů spokojený.

Důležité jsou hlavně tři body ve prospěch Jablonce.

Naprosto souhlasím. Před dnešním zápasem jsme měli na Boleslav náskok devíti bodů a ten se jeví jako velký. Stačí však, abychom my tři zápasy prohráli a naopak Boleslav vyhrála a je to vyrovnané. Nezapomeňme, že je ve hře stále ještě hodně bodů.

Myslíte si, že Jablonec ještě může s Plzní a se Spartou bojovat o titul?

Zdá se mi, že momentálně Plzeň působí nejvyzrálejším mužstvem a titul si asi vzít nenechá. Sparta mě zatím nepřesvědčuje, takže si myslím, že o pořadí na předních příčkách tabulky bude rozhodovat zápas Jablonec-Sparta. A to nejenom v lize, ale i v poháru. Důležitý bude zápas s Jihlavou v příštím kole. Pokud utkání zvládneme, budeme mít devět bodů a bude to dobré vykročení za co nejlepším umístěním.

Jablonec slaví sedmdesát let založení kopané. Co byste klubu přál do budoucna?

Aby se mu letos podařilo hrát minimálně Evropskou ligu, a to znamená skončit v lize nejhůř do třetího místa. Jablonec má v letošním ročníku, se co týká historie, zřejmě nejkvalitnější mužstvo. Ale ta kvalita se poznává na hřišti. Sledoval jsem například náš zápas se Slováckem a musím říct, že jsem se posledních dvacet minut bál o výsledek. A hned jsem si vzpomněl na dobu asi před padesáti lety, kdy jsme tam také hráli a tenkrát naši obránci Miler s Bednárkem zakopávali míče daleko za tribunu, jen aby se soupeř nedostal do tlaku. A to mi tam u našich hráčů trošku chybělo.

Před zápasem s pražskou Bohemkou statistiky udávaly zajímavá čísla. S Klokany hrál Jablonec už třiadvacetkrát. Z toho si připsal patnáct vítězství, pět remíz a pouze třikrát odešel poražený. 

Autor: Vlastimil Cakl