„Pár kluků začalo hrát už před osmi lety. Pak se k nim přidávali další. Teď hrajeme už pravidelně každou neděli. Jsme ale ryzí amatéři, parta přátel, která se sejde jednou za týden a zahraje si,“ informoval zakladatel týmu a jak sám o sobě uvedl nejdéle hrající člen mužstva, Miroslav Charvát.

NÁPAD VZNIKL U PIVA

Hráči ale nezůstávají jen u nedělních zápasů. V průběhu roku zvládnou šest i více turnajů, na kterých si rádi měří síly s dalšími fotbalovými amatéry. „Začínali jsme v devíti. Nápad se zrodil, jak už to u chlapů bývá, u pivečka. Tehdy bylo pěkné počasí a slovo dalo slovo, rozhodli jsme se, že si půjdeme zakopat. A dneska, po osmi letech, se nás schází přes dvacet,“ vzpomenul na začátky týmu jeho aktivní zakladatel.

PŘIPRAVUJÍ I TURNAJE

Turnovská fotbalová parta sama také dva turnaje v roce organizuje. „V květnu pořádáme Zatáčka Cup, na kterém se schází víc jak deset mužstev. A poslední týden v září, na Svatého Václava, pravidelně připravujeme Pohár o Svatého Václava. Toho se také účastní víc jak deset týmů,“ informoval šéf Zatáčky.

V letošním ročníku o svatováclavský pohár nasadili Turnovští dvě mužstvo, jedno skončilo páté a druhé desáté. Oporou mančaftu je také jedna žena, která, jak potvrdil zakladatel FC Zatáčka, s nimi chodí trénovat pravidelně.

Už osm let se scházejí turnovští amatéři a těší se i na silvestrovský zápas.Zdroj: Deník / Březinová Dagmar

SCHÁZÍ SE U GYMNÁZIA

Turnovské mužstvo si našlo ve městě výborný azyl. Hraje na hřišti u gymnázia a k dispozici má i kvalitní zázemí. A kdyby potřebovali po náročných zápasech hned relaxaci, mohou využít bazén, který je také v areálu školy. „Zadarmo to ale nemáme, pronájem platíme. Škola do areálu investuje, takže máme opravdu dobré podmínky,“ dodal zakladatel Zatáčky.

JAK VIDÍ DNEŠNÍ FOTBAL?

„Je to tragédie, jedním slovem a popravdě. Už nás ani nebaví chodit na fotbal jako dřív, kdy jsme tam byli pravidelně. A myslím si, že to ani nebaví ty hráče. Je to jen byznys a kšefty. Nač by se honili? Mají stálé platy, tak je to vlastně jedno, nic je nenutí. Nic dobrého se v českém fotbalu teď neděje,“ řekl k současnému fotbalovému dění Charvát.

Za FC Zatáčka si rádi přijdou zahrát i fotbalisté, kteří nastupují v okresních a krajských soutěžích. „Máme tady kluky třeba z Jenišovic. Pro ty to je taková příjemná kondička. Sledujeme také turnovský fotbal. Ale ten se hraje většinou v neděli v pět a to mají buď svoje zápasy nebo tady hrajeme náš fotbálek,“ dodal šéf týmu a připomenul, že kopanou hrají opravdu jen pro radost.  Pozvání na amatérské fotbalové turnaje od jiných pořadatelů ale rádi přijmou. „Zúčastnili jsme se turnaje v Rovensku, v Hodkovicích, na Pelechově. Rádi si přijedeme zahrát i jinam,“ dodal Miroslav Charvát.

ZA MIMINKO JE DÁREK

A někteří vyrážejí i na ligové fotbaly do Jablonce, Liberce nebo dokonce do Prahy na Spartu a Slávii. V týmu vládnou i příjemné a zajímavé tradice. Díky nim, jak s úsměvem potvrdil zakladatel mužstva, si už hledají svoje nástupce. „Když se někomu z kluků narodí miminko, dostanou rodiče od klubu dva tisíce a společnou fotku. A tím si vlastně hned začínáme vychovávat nového člena.“

SEJDOU SE NA SILVESTRA

Už osm let se scházejí turnovští amatéři a těší se i na silvestrovský zápas.Zdroj: Deník / Březinová DagmarA Zatáčka si nedá ujít ani silvestrovský zápas. Rádi vzpomínají na rok 2011, kdy se poslední den v roce sešlo jednapadesát hráčů. „Teď si chodíme na Silvestra zahrát od dvanácti hodin. Vydržíme tak hodinku a půl, už se také takto scházíme pravidelně třetím rokem,“ dodal Miroslav Charvát.

Nedělní fotbálky pro radost se nikdy neruší. Vždycky se sejde partička, která na hrací plochu vyběhne za každého počasí. A že se u toho po nedělním obědě pokaždé dobře pobaví, o tom není pochyb.