Trenére, jak žijete takovým v historii největším zápasem pro Jablonec?
Pro tento region je to určitě něco neobvyklého, protože Jablonec je poprvé v Evropské lize v základní skupině, i když už nějaká předkola hrál. Je to svátek. Je to vyznamenán í pro klub, který na fotbale pracuje velmi dobře, je to vidět na stadionu, zázemí a všechno kolem. Jablonec si to určitě zaslouží. Ale není to o zásluhách, je to o tom, že jsme se dostali do Evropské ligy a lidem nabídnout kvalitní fotbal. Musíme to odpracovat.

Máte recept, jak soupeře zdolat?
Určitě to bude těžký soupeř. Máme trochu výhodu, jak hráli nedávno se Slavií Praha. Změn tam mnoho není. Musíme se na ně připravit. Hráči ho ještě uvidí. Musíme se snažit hrát náš fotbal, naši hru a nenechat si vnutit hru soupeře. Musíme si jeho hru rozebrat, získat co nejvíc informací.

Změnil jste tréninkový režim před takovým zápasem?
Tréninkové dávky, i když jsme hráli v neděli, jsou stejné, na to nekoukáme. Jak pořád říkám, chceme hrát svoji hru.

Stadion Střelnice v Jablonci nad Nisou.
Přijíždí Dynamo Kyjev. Ve čtvrtek s ním poměří síly FK Jablonec

Máte chuť jim ukázat, že si český fotbal nestojí tak špatně, i když to teď možná tak vypadá, když národní tým prohrál s Ukrajinou, po něm podlehla Dynamu Kyjev Slavia…
Určitě ano. Možná jste ještě někteří nebyli na světě, ale já to mám pořád v sobě, bylo to utkání v roce 1986. Když vidím Blochina, Belanova….tak mi zní v uších. Pořád mám ten zápas ještě v sobě. My jsme třetí tým, který s nimi bude hrát. Budeme se snažit, abychom alespoň my uspěli. Samozřejmě to bude těžké.

Pro hráče je to mimořádný zápas, nikdy ho nehráli. Musíte hráče uklidňovat nebo je naopak držet při zemi?
Samozřejmě už je to druhé utkání. Ale první doma. Hráči to zatím vstřebávají dobře. Určitý respekt tam je. Přípravy před takovým zápasem jsou vždycky zvláštní. Já po nich chci jen jedno, aby, až přijdou na plac, ztratili jakýkoli strach a hráli svoji hru a ničeho se nebáli. Bát se můžete jen vlastního stínu. A můžete jen prohrát, nic víc se vám stát nemůže. To budu po hráčích chtít zase. Aby na hřišti nechali všechno, co umí.

Už se ví, že nebude hrát Verbič…
Pro Dynamo je to ztráta. Je to jeden z klíčových hráčů pro ofenzivní hru Dynama Kyjev. Ale Dynamo není postaveno na jedenácti hráčích. Jsou tam další kvalitní hráči, Kádár, Cihankov a další šikovní hráči.

Na tiskové konferenci před zápasem Evropské ligy mezi FK Jablonec a Dynamo Kyjev potvrdil kapitán týmu Tomáš Hübschman i trenér Petr Rada, že budou hrát svůj fotbal a bojovat o každou šanci vyhrát.
Kapitán FK Jablonec Tomáš Hübschman: Co budu vědět, to řeknu

Jakou očekáváte kulisu, vnímáte, že je to zápas roku?
Očekávám dobrou kulisu. I když ten čas, devět večer na Jablonec, je hodně nezvyklý. Myslím ale, že soupeř zvučeného jména naše diváky přiláká. Přál bych si, aby byl stadion co nejplnější. Budu rád, když přijde hodně našich fanoušků. Ale žije v republice spousta Ukrajinců, ti možná přijdou také. Viděli jsme to i na Slavii, kde jich bylo hodně. Ať přijde kdokoliv, vždycky je lepší, když je stadion plný.

Soupeře jste sledovali. Kde jsou jeho největší přednosti a slabiny?
Už jen jméno Kyjev… těch slabin tam moc není. A jestli tam nějaká je, musíme ji najít.