V nedělním 7. kole uštědřil Jablonec svému oblíbenému soupeři výprask 5:0 a ani v sedmém domácím vzájemném utkání tak neprohrál a jen jedinkrát inkasoval. Škoda, že jablonecký koncert sledovalo pouhých 2215 diváků.

Tentokrát se na destrukci Vysočiny podílel dvěma góly znovuzrozený kanonýr Tecl. Útočník, který ve Slavii jen zahříval lavičku, po návratu do Jablonce pookřál, když v posledních čtyřech zápasech vstřelil pět gólů. Dva zásahy proti Jihlavě Tecla obzvlášť těšili, neboť v dresu klubu z Vysočiny na sebe poprvé výrazně upozornil.

Severočeši v minulých čtyřech domácích ligových zápasech nasázeli Jihlavě 12 gólů a už po dvanácti minutách bylo jasné, že se znovu schyluje k pořádné kanonádě. Jihlavský stoper Tlustý totiž uviděl červenou kartu, když ve vápně zatáhl za dres Doležala a Tecl z penalty otevřel gólový účet.

Druhý zásah přidal Tecl ve 33. minutě, to si našel centr Hanouska a hlavou uklidil míč k tyči. Festival jabloneckých šancí proti oslabenému soupeři pokračoval i ve druhém poločase. V 55. minutě zvýšil Jovović už na 3:0. Černohorský reprezentant se blýskl krásnou střelou.

V 71. minutě přidal čtvrtý gól Trávník, který jen dokonal skvělou práci spoluhráčů. Destrukce Jihlavy skončila až v 86. minutě. Porci smůly si vybral gólman Rakovan, který při odkopu trefil střídajícího Mihálika a míč skončil v brance.

Jablonec – Jihlava 5:0 (2:0)
Branky: 13. z pen. a 33. Tecl, 55. Jovović, 71. Trávník, 86. Mihálik
Rozhodčí: M. Matějček – O. Pelikán, J. Paták. ŽK: Rakovan (Jihlava). ČK: Tlustý (Vysočina). Diváci: 2215

FK Jablonec: V. Hrubý – Matěj Hanousek, Hübschman, Pernica, Janković – Jovović (78. Zelený), Trávník, V. Kubista (46. Janetzký), Masopust – Tecl, Doležal (68. Mihálik)

FC Vysočina Jihlava: Rakovan – Keresteš, Rosa, Tlustý, Nový – Vaculík – Popović (60. F. Novotný), Dvořák, Zoubele, Fulnek (78. Záviška) – Klíma (14. Kryštůfek)

Trenér FC Vysočina Jihlava Ivan Kopecký: Plány se nám rozsypaly po deseti minutách

„Pro nás byl důležitý moment zápasu vyloučení a penalta, po kterém jsme šli do desíti. Soupeř proměnil, od té doby dominoval v celém zápase, zaslouženě vyhrál. Vadí mi, že jsme v některých situacích po vyloučení působili příliš zlomeným dojmem. Některé věci jsme mohli dotáhnout lépe. Na druhé straně kvalita Jablonce v přečíslení je velká, nám síly ubývaly. Výsledek je takový, jaký je.

O čem trenér Kopecký přemýšlel ve 12. minutě, když už se zdálo být rozhodnuto? Přece jen se na Jablonec také poctivě připravovali.
Přemýšlíte o tom, jak se dá takové utkání při troše štěstí zvládnout. Snažili jsme se hned reagovat, nahradit vyloučeného. Napadali jsme hráče, abychom to zvládli i v deseti, udrželi balón a zvládli brejkové situace. Po zisku míče jsme ale ihned šli do ztráty. Soupeř nám nedal šanci.

V Jablonci se vám dlouhodobě nedaří? Proč?
Těžko k tomu říct. Nevím, jestli to dnes vůbec byla penalta. Byly to tři čtyři různé situace. Rozhodčí pískl proti nám. Ale Jablonec svoji hráčskou kvalitu určitě má. Na nás už je to několikátá penalta. A ta byla rozhodujícím momentem utkání. Neviděl jsem tu situaci, nechci to hodnotit. Netuším, za co rozhodčí pískají penaltu. Škoda, že jsme si to nemohli s Jabloncem rozdat na férovku.

S čím jste do Jablonce přijel?
Nechtěli jsme být určitě v takovém bloku, naopak, chtěli jsme být aktivní. Ale rozsypalo se to po deseti minutách.

Jak se tým z takového výprasku oklepe?
Musí se oklepat rychle, musí se připravit na další mistrák.

Trenér FK Jablonce Zdeněk Klucký: Čekali jsme nelehké utkání

„Před utkáním jsme z Jihlavy obavy měli, protože jsem ji viděl hrát proti Dukle, kde si vytvořila moc šancí a hrála velmi dobře. Hráče jsme na to připravili. Upozornili jsme je, že to nebude lehké utkání. Jejich přístup byl velmi dobrý. Pomohlo nám vyloučení v první půli, kdy stoper Tlustý stáhnul našeho hráče. Myslím, že rozhodnutí rozhodčího bylo v pořádku. Asi to pak další průběh utkání ovlivnilo. Jihlava hrála v deseti. My jsme vstřelili první branku a pak jsme hráli devadesát minut do plných, soupeř jen bránil. Vždycky to není ale taky jednoduché, když jdete do zavřené obrany a brání vám tam devět hráčů. Naši kluci dnes kombinovali, vstřelili branky a ještě spoustu akcí nedotáhli do konce. Byli jsme lepší na balónu, ve střelbě a hlavně jsme stříleli branky.

Co po takové gólové smršti mohou očekávat fanoušci od poháru s Viktorkou, změní se sestava?
Pokud ano, tak jedině z důvodu zranění nebo nemoci. Chci přistoupit k poháru se vší vážností a budeme hrát v nejsilnějším možném složení. Pokud budou změny, tak jedině, když budeme z těchto důvodů nuceni je udělat.