Vítěznou trefu obstaral po minutě na trávníku střídající Matějovský. Sparta udržela neporazitelnost v této ligové sezoně a navýšila náskok v čele tabulky na Plzeň na osm bodů. Západočeši se ale mohou zpět přiblížit na pět bodů, když v neděli zvítězí nad Příbramí.

V Jablonci napadlo pět centimetrů sněhu, navzdory zimnímu počasí se ale hrál na severu Čech pohledný fotbal. Sparta povzbuzena sérii bez prohry vstoupila do šlágru kola sebevědomě a z dobrého úvodu rychle vytěžila gól.

Lafatovi trvalo jen necelé čtyři minuty, než se v prvním utkání na jablonecké půdě po lednovém odchodu ze severu Čech na Letnou dočkal branky. Sparťanský kapitán doklepl do odkryté branky akci Dočkala s Hušbauerem a ukončil čekání na ligový gól, které trvalo tři zápasy. „Přišlo mi trochu nefér se radovat, radoval jsem se vnitřně," řekl Lafata, který strávil v Jablonci s přestávkami pět a půl sezony.

Jablonec ale inkasovaná branka nesrazila a rychle srovnal stav. Piták po čtvrthodině přiťukl Kubistovi a ten se ve dvanáctém zápase radoval z premiérového ligového gólu.

Severočechy vyrovnání povzbudilo a v 25. minutě otočili skóre. Vaněk obral o míč chybujícího Kadeřábka, před Vaclíkem zachoval chladnou hlavu a obloučkem poslal Baumit do vedení. Jablonec pak čekal na brejky a po jednom z nich mohl ještě do pauzy zvýšit náskok, jenže Vaněk tentokrát proti Vaclíkovi neuspěl. „Tyhle situace rozhodují zápasy," podotkl jablonecký kouč Roman Skuhravý.

Spartě po půli hrozilo, že by mohla v lize po sedmnácti zápasech poprvé prohrát. Kouč Lavička už v 57. minutě posílal útok o Bednáře a jeho svěřenci možnost porážky záhy odvrátili. Dočkal při brejku přihrál Krejčímu a ten z podobné pozice jako předtím domácí Kubista srovnal. „Uděláme věc, která se nevidí ani v okresním přeboru. Z naší standardní situace dostaneme na 2:2," zlobil se Skuhravý.

Severočeši si mohli vzít ztracený náskok zpět. Po Čížkově tečovaném přímém kopu zachránila Spartu tyč. Pak se blýskl Vaclík, když vyrazil Novákovu ránu. Sparťanský gólman svůj tým držel, v 71. minutě na něm ztroskotal i Loučka, jeden z jabloneckých hráčů s letenskou minulostí.

Domácí pak zahozené šance přišly hodně draho. Střídající Matějovský byl hřišti jen pár chvil, když v 78. minutě jeho pokus o centr překvapivě zapadl za Valeše do sítě. „Chtěl jsem to dát před branku, ale spadlo to tam," podotkl Matějovský.

Srovnat ještě mohl Hubník, ale z úhlu trefil břevno. Závěrečný tlak domácích pak otupilo vyloučení Beneše a Sparta už výhru udržela. Z posledních šesti duelů v lize s Jabloncem pětkrát vyhrála a jednou remizovala.

„Viděli jsme hodně nadprůměrný zápas na naše poměry. Na obou stranách byly pěkné akce, góly. My jsme byli šťastnější. Počítali jsme s tím, že tenhle zápas bude hodně důležitý pro další vývoj, pro to, jakým způsobem se nám bude přezimovat během pauzy. Je to zatím jen dílčí úspěch, ale vážíme si toho," uvedl sparťanský kouč Vítězslav Lavička.

Skuhravého porážka hodně mrzela. „Dneska jsme se porazili sami, utkání bylo zrcadlem celého podzimu. Jsem zklamaný, ale výkon mě nabíjí obrovskou energií. Všem slibuji, že o Jablonci ještě uslyší. Jdeme po třetím místu, budeme na jaře daleko silnější," dodal kouč Baumitu.