Bez reprezentantů se připravovali v nezvykle dlouhé reprezentační pauze jablonečtí prvoligoví fotbalisté. Až ve čtvrtek se všichni hráči Šilhavého týmu opět sešli na Střelnici a začali přípravu na nedělní šlágr ligy s pražskou Spartou. Trenér Jaroslav Šilhavý …

Jak se tým v delší reprezentační pauze vyrovnává s odchodem levého obránce Filipa Nováka?

Filip dal hodně gólů, ze své pozice to byla vlastně taková rarita. Nicméně bude tam hrát jiný hráč a bude pro tým platný zase jinak. Nemyslím si, že bychom měli být slabší.

S tím problémem postu levého obránce se potýká u nás více klubů, celkově levých obránců moc není. Je to post, který je takříkajíc nedostatkovým zbožím.

Takže byste i na tomto místě rád přivítal posilu?

Dělali jsme určité kroky a vedli jednání. Ve čtvrtek jsme měli schůzku s panem Peltou, který byl doteď hodně vytížený. Máme od něj slíbené, že za Filipa by měla přijít náhrada. Může se stát, že to bude ještě teď před Spartou nebo do konce přestupního termínu, který končí, myslím, 22. září.

Vytipovaná jména asi neprozradíte, že?

Nechci předbíhat, zatím není nic rozdělaného, nemůžu říct nic konkrétního. Může to být z domácí ligy i ze zahraničí.

Nevyčítáte si teď zpětně, že jste v létě prodali zrovna Milana Mišůna Jihlavě, který na tomto postu hraje?

To už je pasé. Hráči přicházejí a odcházejí, je to fotbal, nejde o výčitky. V té době jsme se takhle rozhodli, už je to historie, už to neřešíme. Myšák je kvalitní hráč, naše očekávání tady i z větší části nenaplnil kvůli zraněním. I z tohoto pohledu jsme usoudili, že když v dané chvíli byl o něj zájem, tak odešel.

Co kdyby se vám na levé straně vytouženou posilu získat nepovedlo?

My si nějak poradíme. Karavajev je na tom levém kraji obrany schopný nastoupit, na pravém beku by byl Romera.

Vyřazení z Evropské ligy už přebolelo?

Musíme to vzít, ve sportu to takhle chodí. Měli jsme volno hned po Ajaxu, další týden jsme si uzpůsobili takový mikrocyklus s tím, že jsme v sobotu hráli na Bohemce přípravný zápas. Od pondělí jsme se pilně připravovali na Spartu. Čekali jsme na kluky z reprezentací, ve středu dorazili poslední, Greguš, Trávník a Karavaev. Od čtvrtka jsme už byli kompletní a plně jsme se věnovali přípravě na Spartu.

Jako jediný z loňské silné trojky nebude na podzim bojovat na Evropské scéně. Může to být pro vás výhoda?

Nemyslím si, že tam bude letos bojovat jen trojice týmů. Ale všichni mají poměrně široký kádr. Ty týmy můžou nejvytíženější hráče pošetřit a třeba rozložit zátěž. Někomu svědčí i větší herní vytížení, je pak ještě vyhranější. Neřekl bych, že to je pro nás výhoda. My se budeme koncentrovat na ligu, držet se na špici a pokusit se vítězit.

Po reprezentační pauze přijede v neděli na Střelnici neporažená pražská Sparta. Máte plán, jak jí připravit první porážku v sezoně?

Chtěli bychom Spartu zaskočit a to jakkoliv. Jestli s novým hráčem nebo i bez nového. Ke Spartě cítíme zdravý respekt, mají široký kádr, posílili, teď jim přišel ještě Jiráček. Odstartovali velice dobře.

Myslíte si, že letenský kouč využije hned v základní sestavě v Jablonci zmiňovaného Jiráčka?

Četl jsem, že se na nás připravuje. Navíc mají vykartovaného Marečka a nemůže hrát Vácha. Pokud není Petr Jiráček zraněný, tak si myslím, že nastoupí.

Sparta od nové sezony mění rozestavení na hřišti, je pro vás nečitelná?

Jestli soupeř nastoupí na tři nebo čtyři obránce, my na to budeme určitě připravení. Nemyslím si vůbec, že by nám to mělo působit nějaké problémy.