Dobré i když „hutné" počasí, slušná návštěva na hlavní tribuně, byť šlo o přáteláček a sedm gólů v síti soupeře! Hned úvodem je však nutné připomenout, že Frťalův tým si v přípravě zakopal, a bylo to poprvé v historii jabloneckého fotbalu, i s anglickým ligovým Evertonem z Premier League (prohra 0:1).

V PŘÍPRAVĚ SE DAŘILO

Mužstvo dosahovalo v přípravě jeden herní úspěch za druhým. Jablonec přátelské zápasy moc nehraje, na Střelnici už vůbec ne, takže zápas s Pískem diváci, naštvaní od jara jak už dlouho ne, čekali s otázkou, jak ten tým vypadá po přípravě na nový ligový ročník? Odpověď? Tu dá samozřejmě až liga, protože tam budou nervičky hráčů, ale asi i trenéra, pracovat jinak. Ale to co naznačovala celá příprava, to jsme na vlastní oči viděli s Pískem. Tak předně: tým nepochybně zrychlil a to zásluhou nově příchozích hráčů. Na můj vkus je ten kádr hodně široký, takže vybrat těch čtrnáct pravých, kteří zasáhnou do mistrovského zápasu, to nebude pro Frťalu nijak snadné. Teď jen aby nepokračoval ten jarní trend, kdy, co zápas to jiná sestava, sehranost žádná, automatismy mizivé a fotbal povětšinou nudný.

Sedm gólů třetiligovému Písku v sobotu zahřálo, povětšinou padly po velmi pěkných kombinacích, ve hře ubyly přihrávky dozadu a do stran. Byly tam pokusy o průnikovky, sprintovalo se v křídelních prostorech, hroťák dostával velkou podporu od spoluhráčů, kteří nebyli líní na krok.

VŠE TEĎ POTVRDÍ LIGA

To vše je nadějné, ale potvrdit se to musí i v lize. V mužstvu jsou zkušení hráči, stopeři Pernica s Benešem, defenzivní záložníci Hübschman s Jiráčkem a na hrotu důrazná dvojice Wágner s Doležalem. A potom celá řada mladých na čele s Vojtou Kubistou, kteří po zařazení do základu svými výkony volají.

V první půli se nadějně ukazoval Mehanovič, škoda, že zahodil jasnou tutovku a poté se ze hry tak trochu vytrácel. Pro mě je velkým překvapením hra neznámého sparťana Martina Nového na pravém beku. Je to prototyp moderního beka, který určitě ještě poroste zápas od zápasu.

Každopádně se na jablonecký tým hezky koukalo a pokud to hráči chtěli pojmout jako pozvánku na ligu, tak to se jim skutečně povedlo. Ale už potřetí opakuji, příprava je příprava a liga je liga. Na Karvinou a Jožku Webera se určitě jablonečtí fandové těší, po té transfúzi, která v jabloneckém kádru proběhla, by neměla chybět především pokora, protože ani nováček v sobotu na Střelnici zápas určitě neodchodí. A tak už aby to začalo!

Sestava Jablonce: Valeš (72. Hrubý) Nový (60. Kouřil), Pernica, Beneš, Hybš (60. Hanousek) Masopust (55. Doležal), Trávník (60. Bazal), Hübschman (60. V. Kubista), Jiráček Mehanović Wágner (72. 2, Kubista, vlastní, Bazal, Wágner neproměnil navíc penaltu.