Svou fotbalovou soutěž odstartovali o víkendu také účastníci divize. V prvním jarním kole se zrodily hned dva skvělé výsledky pro zástupce z Jablonceka. Mšeno zvítězilo na hřišti soupeře a Jablonec B bral body doma.

Baumit B – Náchod 3:1 (1:1)

První šanci zápasu si vypracovali po deseti minutách hry hosté. Simon se šikovně dostal za jablonecké obránce, první střelu stačil Králíček vyrazit, ale dorážku poslal hráč Náchoda nepochopitelně nad břevno.

Gólově ale udeřilo v 19. minutě na druhé straně. Po rohovém kopu Náchoda jablonečtí rozjeli rychlou akci, na jejíž konci zakončoval v pádu Just – 1:0. Jenže už po půlhodině hry hosté srovnali po rohovém kopu zásluhou Rompotla – 1:1.

V závěru prvního poločasu si vytvořil Jablonec tlak a přišly i velké šance. Dvakrát zachránil Náchod skvělým zákrokem brankář Baláž. Poté mířil Daníček ve vyložené šanci hlavou těsně mimo tyč. Chvíli na to znovu Daníček už překonal i gólmana, ale jeden z hostujících obránců míč vykopl z brankové čáry.

Po změně stran zahodil třetí velmi dobrou příležitost v zápase kapitán juniorky Nikolas Daníček. Trenér Hloušek vysunul v reakci na vývoj zápasu do zálohy obránce Kubistu. „Začali jsme už trošku propadat v prostředku a Vojta nám to tam určitě zkvalitnil, jak v defenzívě, tak i v ofenzívě. Bylo tam spousta dobrých balónů, dostal se i ke střele, takže ten jeho posun mužstvu určitě pomohl,“ vysvětloval změnu trenér Hloušek.

A právě Kubista byl v 61. minutě u zrodu vedoucí branky Baumitu, když nacentroval na Pavlatu, který prostřelil hostujícího brankáře – 2:1.

Chvíli poté sahali hosté opět po vyrovnání, při Škodově šanci ale výborně vyběhl Králíček a lapil střelu náchodského hráče. Gólovou pojistku přidali jablonečtí až devět minut před koncem. Hrubku vyrobila hostující obrana, míč hlavičkoval jeden z obránců zpět na brankáře, jenže ten také vybíhal z branky, a tak se k míči dostal lacino Just, pro kterého nebyl problém zavěsit do prázdné branky – 3:1.

„Na to, že to bylo první utkání, tak bych řekl, že se to odehrálo v dobrém tempu. Byly tam dobré kombinace, hezké akce na jeden dotyk, přihrávka na třetího, dost šancí, divák musel být spokojen. Já jsem spokojen o trochu méně, protože utkání jsme mohli utkání rozhodnout i daleko dřív. Celkově jsme ale s výkonem spokojen,“ řekl po zápase kouč Jablonce B.

Branky: 19. a 81. Just, 61. Pavlata – 32. Rompotl. Rozhodčí: Kapoun, ŽK: 4:1. Diváků: 200. Jablonec: Králíček – Helm, Kubista, Šídlo, Hloušek – Vukadinovič, Pavlata, Linka, Daníček (89.Turbák), Jurča (57. Kouřil) – Just.

Polepy – Mšeno 2:4 (2:2)

Na umělé trávě v Kolíně, kde mají Polepy na začátku jara své domácí hřiště, začali lépe domácí. Už po necelých pěti minutách se ujali vedení pro brance Křeliny – 1:0. Takový začátek si hráči Mšena určitě nepředstavovali a vyrovnání na sebe naštěstí nenechalo dlouho čekat. Ve 23. minutě se trefil kanonýr Petr Novotný, který tak nastartoval své precizní vystoupení.

„Vítězství se nerodilo lehce, protože už do pěti minut jsme po kolmé přihrávce mezi stopery prohrávali 1:0. Když to tak řeknu, tak potom jsme nehráli nijak dobře, umělka v Kolíně byla malá a moc to nesvědčilo naší hře. Dlouho nám trvalo, než jsme si zvykli na hru soupeře,“ konstatoval trenér Mšena Libor Macháček.

„Po rychle rozehraném autu jsme vyrovnali na 1:1 a začali jsme přebírat otěže zápasu. Ale po naší standardce jsme z protiútoku dostali nešťastný gól po odraženém balónu. V tu chvíli to s námi nevypadalo moc dobře. Mužstvo ale prokázalo velkou sílu a do poločasu se podařilo vyrovnat,“ připomněl Macháček ještě další dvě branky prvního dějství.

Do druhého dějství se tak šlo za stavu 2:2, ale Mšeno bylo odhodlané zvítězit. Důkazem toho je brzký gól Krejčíka, kterým zvýšil na 3:2. Netrvalo to ani pět minut a Petr Novotný zkompletoval hattrick.

„Druhou půlku jsme byli jednoznačně lepší a zápas jsme dotáhli do vítězného konce,“ dodal Macháček.

Zajímavé je, že právě Novotný už málem na jaře v dresu Mšena nepokračoval. Část zimní přípravy strávil v České Lípě, ale nakonec přeci jen zůstal a dál pomáhá diviznímu mančaftu v lovu bodů. „Jakmile jsme viděli, že je nějaká šance získat Petra zpátky, tak jsme moc neváhali a šáhli jsme po něm. Víme, co v něm je a on je sám v tomhle mužstvu velice spokojený a užívá si fotbal. Hrál výborně a byl to jeho zápas,“ konstatoval zkušený kouč Mšena.

Trenér Polep přitom svůj tým speciálně na Novotného připravoval, že je to nejlepší střelec týmu. Ale ani příprava jim nebyla nic platná. „Víme, že nás byli sledovat s libereckým béčkem a v tomhle zápase se zrovna Petrovi moc nedařilo a bylo to dobře. Jak říkám, on si teď ve druhém poločase dělal na hřišti, co chtěl. Ale nebylo to jen věcí Petra, ale celý mančaft šel za tím, že v Polepech bude bodovat a minimálně bod si odveze. Udělali pro to opravdu kus práce,“ říká Macháček.

Branky: 4. Křelina, 40. Müller – 23., 42. a 57. Novotný, 53. Krejčík. Rozhodčí: Klátil, ŽK: 2:0. Diváků: 200. Mšeno: Vaníček – Moravec, Ginzel, Váňa, Bém – Vanc, Krejčík (87. Selinger), Jeník, Kraus, Zeman (77. Finklár) – Novotný.

S přispěním Jana Bendla