„Určitě Davidovi přestup do Sparty přeju a vím, že si to zaslouží. Byl asi nejpoctivější hráč, co jsem zažil, takže mu to moc přeju a doufám, že se mu tam bude dařit," říká Tomáš Michálek, zatím druhý nejlepší střelec jabloneckého fotbalu, který se v mládí také do Sparty podíval.

Oslabení týmu

Michálek je však také realista a je si vědom, že odchod Lafaty do Sparty bude pro klub citelným oslabením. „Abych byl upřímný, tak bude hodně těžké ho nahradit. On byl pověstný tím svým zabijáckým instinktem. Ale život jde dál, tyhle přestupy k životu ve fotbale patří. Už tam potřeboval odejít, tady byl nejlepší, tak kam jinam má odejít než do Sparty," míní bývalý kanonýr Jablonce, který nyní hraje v rakouském týmu USV Zeillern spolu s Jiřím Maškem, také bývalým fotbalistou, který hájil barvy FK Jablonec.

„Vím, že dlouho chtěl do Sparty, protože to je u nás top tým. A opravdu si to zaslouží," dodal Michálek.

Fanoušky odchod Lafaty mrzí, což je samozřejmé. Ale podle Michálka se mu nestane něco podobného, co potkalo Tomáše Pekharta, když v minulém roce v zimě Jablonec opustil na hostování do Sparty před odchodem do Německa. „Tam byl rozdíl, protože Tomášovi se tam moc nechtělo. Ale Lafimu se tam chce a těší se na to," doplnil Tomáš Michálek, jenž má na kontě přes 200 ligových startů.

„Je pravda, že to bude mít složitější, v Jablonci se hrálo vyloženě na něj. Uvidíme, jak se s tím popere, ale on to zvládne. Je to poctivý hráč," dodal zkušený záložník, který nyní přesedlal z pozice střelce do role nahrávače právě Jiřímu Maškovi.

Tomáš Michálek si myslí, že odchod Lafaty z Jablonce může na jednu stranu pomoci mladým hráčům v týmu, kteří byli do této chvíle tak trochu v jeho stínu. Zejména Lukáš Třešňák, zatím jediný čistokrevný útočník na jablonecké zimní soupisce.

Kdo ho nahradí?

„Určitě budou muset najít jiného útočníka, který tam dlouho čekal na šanci, když tam Lafi hrál. Je tam Lukáš Třešňák a konečně bude mít možnost ukázat, že do toho týmu taky patří. Je dobře, že mladý kluci teď dostanou šanci," věří v další růst mladých hráčů Michálek.

Jedno doplnění se již týmu podařilo. V pondělí se k hráčům Jablonce připojil Jan Pázler, kterému bylo ukončno hostování v Dukle Praha. Jak se bude vyvíjet situace ohledně Kováře ze Slovácka se uvidí v následujících dnech.