"Věřím, že nás prověří," říká v rozhovoru pro Deník zkušený kouč.

Jak vidíte zimní přípravu v takové sněhové nadílce?

Myslím, že to problém určitě nebude. Jen ve středu jsme museli aktuálně přesunout trénink do haly. Na hřišti nestíhali uklízet sníh. Úvodní rozjezdový trénink jsme si udělali herní, aby se kluci trochu zase poznali, rozjeli se. Všichni jsou natěšení, takže uvidíme.

Už máte v rukou výsledky testů, které hráči dělali v úterý v Praze?

Ještě ne, přijdou do několika dnů.

Můžete okomentovat aktuální změny v kádru?

Odešel Josef Bazal zpátky do Slavie, ten byl u nás na hostování. Tady nenašel místo v základní sestavě. Martin Nový se vrátil z hostování u nás zpět do Sparty. A Matěje Hybše si stáhla Sparta. Tam je to ještě otevřené, mohl by se u nás ještě třeba objevit. Ale to se rozhodne až těsně před sezónou.

Jeho odchod by byl pro tým ztrátou, že?

To ano, museli bychom hledat podobný typ na levou stranu, jako je on, pokud by jeho hostování zpátky k nám nedopadlo.

Posilu Jaroslava Diviše znáte dobře?

Toho jsem trénoval v Liberci. On byl hráč Liberce, přišel k nám na přípravu, ale byl na hostování na Slovensku. Tam se chtěl také vrátit, tak jsme ho nechali jít. Ale vím, že je to dobrý hráč.

A co nová zahraniční posila, Nikola Jankovič?

To je pravý obránce a pro nás zatím trochu neznámou. Mladý hráč, má za sebou utkání v první srbské lize. Uvidíme, jak naskočí do přípravy, je tady u nás na hostování a má chuť s námi pracovat.

Jaká je situace kolem marodů?

Uzdravili se stopeři Pernica i Beneš. Jsou připravení od prvního tréninku jet naplno. A to je dobře.

Ještě máte v plánu posílit nějaké posty?

O nějakých jménech se s vedením ještě bavíme. Hlavně na levou stranu, a to díky tomu, že Hybše si stáhla Sparta. Taky jsme hovořili o útočníkovi. Zatím nechci jména říkat nahlas, jsou to interní věci.

Kam počítáte s Divišem?

Na pravou stranu zálohy, protože Standa Tecl je hrotový útočník. Na pravé straně ale hrál dobře a všem se nám tam líbil. Máme teď tři hráče, kteří tam můžou hrát.

Znamená to, že Tecla posunete do útoku?

Neznamená to nic. Vyzkoušíme si všechny možnosti a uvidíme.

Kdy byste chtěl mít kádr definitivně uzavřený?

Nepůjde to tak rychle, teď se všude rozjíždějí přípravy. Počítám, že kolem patnáctého ledna se ještě objeví jména, která budou k dispozici na přestupy nebo hostování. Chtěli bychom mít jasno, než odjedeme na soustředění. Ale třeba o Hybšovi se může rozhodnout těsně před soutěží.

Jaká je tedy výchozí pozice pro jaro a kam míříte?

Chceme se připravit a hrát skromně a s pokorou. Na maximum odvézt zimní přípravu. Navázat na výsledky v posledních zápasech, k tomu se přiblížit a pak se zápas od zápasu posouvat v tabulce nahoru. Kam se až dostaneme, to se na jaře uvidí. Celý kádr je kvalitní. Když budou hrát kluci tak, jak umí, a fotbal hrát umí, tak to bude dobré.

Součástí je i Zimní liga, jakou význam má pro přípravu?

Tak to je určitě dobrá průprava. Bývají to těžké zápasy. Jsou tam i kvalitní soupeři. Je dobře, že ji hrajeme.

S vaším příchodem začali hráči mluvit o pohodě v týmu. Zaregistroval jste to také?

Dříve jsem se na ně koukal z tribuny. Nebyl jsem mezi nimi a nevím, jaká tam vládla atmosféra. Zažil jsem až náladu, když jsem přišel jako trenér. A ta byla docela dobrá.

Vzpomínáte na přípravu v roce 1999/2000? Taky jste přišel k mužstvu na podzim a začal trénovat v zimní přípravě?

Ano, na to si dobře vzpomínám. A pak jsem chtěl ale skončit a skončil jsem. A přišel trenér Dejmal. Tehdy pan Pelta odešel do Prahy a mě se zdálo vedení nesourodé. Necítil jsem, že by mi tady někdo, jako trenérovi, mohl a chtěl pomoct.

A teď určitě skončit nechcete…

To určitě ne. V žádném případě. Je jiná situace. Komunikace s vedením je teď úplně jiná. Je vidět, že všichni chtějí týmu pomoct, že táhnou za jeden provaz. Jsem rád, že jsem tady zůstal. Vážím si toho. Všechny zkušenosti, které jsem dosud v trenérské kariéře nasbíral, ať v Jihlavě, v Liberci nebo v Teplicích, tady teď využiji.