„Semináře se zúčastnilo padesát trenérů, většinou bývalých extraligových hráčů, například Roman Málek nebo Michal Divíšek a další. Trénovali a připravovali se pod vedením Zdeňka Vojty, hlavního metodika Českého svazu ledního hokeje," informoval o mimořádné akci na jabloneckém ledě prezident HC Vlci Jablonec Petr Cinibulk.

HRÁL LIGU DESET LET

Zdeněk Vojta patří mezi hokejové legendy. Odehrál deset ligových sezon, v nich čtyři sta sedmdesát sedm utkání, během kterých nastřílel soupeřům sto devadesát šest branek.

V roce 1992 odešel do Německa, kde hrál za Waldkraiburg a Crimmitschau. Po těchto angažmá aktivní hráčskou kariéru ukončil a začal se věnovat trénování a pedagogické činnosti na pražské fakultě tělesné výchovy a sportu Karlovy univerzity.

TRÉNOVALI SAMÍ PROFÍCI

Roman Málek je bývalý český hokejový brankář, několikanásobný reprezentant České republiky. Jeho největším klubovým úspěchem je zisk titulu mistra nejvyšší české hokejové soutěže ELH v roce 2003 s týmem HC Slavia Praha.

Michal Divíšek hrál dva roky WHL v týmu Seattle Thunderbirds. Nejlepší období v kariéře prožil v sezónách 1996/97 a 1997/98, kdy dvakrát slavil v barvách HC Vsetín vítězství v extralize.

„Taková akce určitě zvýší prestiž jabloneckého hokeje a také dobře reprezentuje město. Dopoledne trenéři absolvují přednášky v hotelu Břízky a odpoledne mají k dispozici naše mládežnické týmy, se kterými pak procvičují to, co se učili v teorii," popsal průběh akce Petr Cinibulk.

MLADÍ SI TO ZKUSILI

Figuranty jim po celou dobu pobytu dělali jablonečtí žáci a dorostenci. A právě trenér dorostenců Jiří Kubsch si takovou akci také pochvaloval s tím, že pro jeho svěřence byla výměna trenérů a tréninková jednotka pod vedením někoho jiného, určitě příjemná změna. „Tréninky byly specifické. Polovina trenérů byla na ledě, další pak na tribuně. Pro kluky to byla zajímavá hodina. A pro mě to byla nádherná podívaná," liboval si trenér dorostu Jiří Kubsch a ještě dodal: „Trenéry neznali, nedělali žádné hlouposti, prostě makali, žádná zkostnatělá činnost. Absolvovali tak několik intenzivních tréninků, ve kterých určitě klubu ostudu neudělali," dodal kouč. Trenér dorostu už měl tu čest se Zdeňkem Vojtou se sejít, když sám studoval na FTVS trenérskou licenci a chodil na jeho přednášky.

A CO NA TO ONI?

Program měli budoucí noví trenéři nabitý. Od osmi ráno do tří probírali se Zdeňkem Vojtou v hotelu Břízky teorii. Pak je čekala chvíle odpočinku a už v šestnáct hodin stáli na ledě s mladými Vlky, se kterými absolvovali praktický trénink. „Využíváme při tom místní mládežnická družstva. Chci nastavit trenérům takové podmínky, v jakých pracují na ledě ve svých klubech. A s mládežnickými týmy to jde dobře. Pro trenéry je taková praxe určitě výhodnější, mohou si s mládeží vyzkoušet to, o čem jsme se bavili v teorii," potvrdil jeden z cílů školení koučů Zdeněk Vojta.

Spojit teorii s praxí na jabloneckém ledě účastníci semináře hodnotili velmi dobře. Shodli se na tom, že vyzkoušet si teorii přímo při tréninku je velký přínos. A zároveň mají hned možnost odpovědět si na otázky, které z praktické části jejich školení ještě vzejdou.

Jablonecký hokejový stadion už brzy také otevře brány fanouškům ledního hokeje a druholigových Vlků především.

KDO Z VLKŮ ZŮSTANE?

Jak ještě potvrdil prezident klubu Petr Cinibulk, v těchto dnech už vrcholí letní příprava a brzy budou známá jména hráčů, kteří se objeví v základní sestavě. „Přípravné zápasy hrajeme se střídavými úspěchy. Poslední dva zápasy jsme hráli doma s Děčínem a s Kolínem, takže fanoušci už měli možnost přijít se podívat a fandit," řekl Petr Cinibulk.

BRZY BUDE MISTRÁK

A teď už zve prezident klubu a celé jablonecké áčko své příznivce na mistrovská utkání druhé hokejové ligy. „První mistrák nás čeká doma s Kláštercem. A na led zveme všechny příznivce hokeje už 14. září," připomíná Petr Cinibulk.