Vlci rozjíždějí další zajímavý projekt. „Začínáme nový projekt, který je zaměřený na rozvoj hráčů. Spolupracujeme s laboratoří Sportovní medicíny při liberecké Technické univerzitě. Jedná se o velmi pokročilé testování a diagnostiku hráčů z hlediska medicínského i z hlediska fyziopohledu,“ uvedl k novince v HC Vlci Jablonec šéftrenér Jan Šuráň.

Nejde jen o výkonnost

Projekt se zaměřuje na výkonnost hráčů, na jejich parametry, stavbu těla a další ukazatele. V rámci výzkumu liberecké Technické univerzity čeká hráče jabloneckého klubu rozsáhlé testování. „První fázi už mají za sebou. Týkala se testování fyzického složení těla a biologického věku. Měření probíhá na specializovaném zařízení,“ uvedl Jan Šuráň.Vše probíhá v prostorách HC Vlci. V jedné části testování budou hráči také na těle nosit celý týden speciální zařízení, jehož záznamy potom na univerzitě specialisté a odborníci vyhodnotí.

Senzor nosí týden

„Jedná se o senzor, který snímá kvalitu regenerace, spánku a odpočinku, zjišťuje, jak rychle se hráči zotavují po zátěži, jakou zvládnout fyzickou námahu a jaké rozsahy během denního rytmu jednotlivci vydrží. Pro nás jsou tato data velmi důležitá, abychom věděli, v jakých rozsazích můžeme s těmito hráči pracovat, jakou dobu potřebují na regeneraci po tréninku. Podle toho budeme pak stavět tréninkový plán,“ vysvětlil tuto fázi projektu šéftrenér hokejového klubu Vlků.Vybavení, na kterém u Vlků testování probíhá, je nadstandardní, což Jan Šuráň potvrdil.

Martin Doležal
Boj o Evropu vrcholí. Jablonec chce body z Příbrami

U Vlků a v Salzburgu

„Kdekoli jsem působil, ať v Česku nebo i v zahraničí, jsem se s ničím takovým nesetkal. V žádném klubu ještě podobné testování neorganizovali, pouze v rakouském Salzburgu, kde se ale soustředili na zcela jiné, spíše lékařské parametry,“ dodal šéftrenér.Vlky čekají další testovací cykly. Bude se jednat například o testy, ve kterých se odborníci z liberecké „Tulky“ zaměří na motoriku hráčů.

Ještě další specialita

A absolvují, jak potvrdil Šuráň, ještě jeden velmi speciální test. „Během něho se bude u hráčů měřit rozložení vláken ve svalech dolních končetin, zda mají červená nebo bílá vlákna, tedy vlákna rychlostní nebo vytrvalostní. Test odpoví například na otázku, jaká vlákna u jednotlivců převažují.“ Projekt má v plánu ještě další testy. Jejich výsledky pak poslouží trenérům k sestavení optimálního tréninkového plánu a především konkrétní náplně tréninku.

Špičková zařízení

Ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci a s jejími odborníky vidí vedení klubu velký přínos. „Díky účasti odborníků, jejich znalostí a špičkovému vybavení je to pro nás velký zdroj poznání a informací,“ zdůraznil šéftrenér. Testování se týká stovky hráčů v kategorii mladších žáků až po juniory. „Vzhledem k tomu, že se sportovní medicína v oblasti diagnostiky, analýzy a testování sportovců posouvá stále kupředu, má naše organizace ambici stát v popředí současných trendů v práci s hráči i v tomto směru. Spolupráce s univerzitou bude dlouhodobá,“ řekl šéftrenér.