Královna českých revivalů Queenie míří poprvé do Liberce. Vystoupí tu ve středu 23. května ve velkém sále v Lidových sadech. A nepřijede sama. Při Bohamian Rhapsody se s kapelou představí Dětský sbor Brno a duet Barcelona s českým Freddiem Mercurym zazpívá místo Montserrat Caballé sopranistka Markéta Mátlová. KONCERT QUEENIE BOHUŽEL POŘADATELÉ Z TECHNICKÝCH DŮVODŮ ZRUŠILI.

Jaké hity revival hraje, proč pořádá velké turné, jestli jsou všichni členové kapely Queenaři a jestli je pořád baví poslouchat Queeny i v soukromí, nám prozradil frontman Michael Kluch.

Čím se vyznačuje váš revival, hrajete spíše známé písně nebo i pár méně známých?

Používáme autentické, téměř stejné vybavení a rekvizity, jako používali Queen. Oblékáme se do stejných kostýmů inspirovaných vždy nějakou jejich konkrétní koncertní šňůrou. Jde nám hlavně o to, aby divák dostal skutečně vše a v takové podobě, jak se na revival nebo tribute kapelu sluší a patří. Je to takové hudební divadlo. Věříme, že se nám to daří.

Hrajete největší hity jako většina revivalů nebo sem tam hodíte i nějaký skvost pro skalní fandy?

Před každým koncertem se vždy snažíme zvolit k hraní takové písně, u kterých předpokládáme, že je na ně publikum naladěno.

V repertoáru jich máme přes šedesát a jsou mezi nimi jak populární hity, tak i méně známé, ale stejně kvalitní písně. Samozřejmě je hodně písní, které musí zaznít vždy, a tak je to obvykle o určitém poskládání ostatních písniček kolem těchto kousků. Mimo široký repertoár je ale naší snahou zaujmout zejména kvalitou provedení jednotlivých skladeb a jejich aranží.

Všechny písně proto hrajeme v původních tóninách a celý koncert pak doplňuje i vizuální stránka, jež je pro diváka, dle našeho názoru, také velmi důležitá.

Je tohle vaše první větší turné po celé České republice?

Po České republice vystupujeme neustále, i když jsou kouty, kam nejezdíme tak často. Například zrovna v Liberci jsme ještě nebyli, přitom rozhodně nejde o žádné zákoutí Čech. Nyní se to povedlo a moc se k vám těšíme.

Pořádáte turné k nějaké příležitosti nebo jen tak?

Pořádáme ho k příležitosti oslav života Freddie Mercuryho. Vloni v listopadu jsme si vyzkoušeli předvést se divákům s větším ansámblem a teď to chceme ještě ve větším měřítku zopakovat i před mimopražským publikem. Je to právě dvacet let, co se v londýnském Wembley po smrti Freddieho konal vzpomínkový koncert, jehož se zúčastnili největší hudebníci té doby. To vše chceme připomenout, takže řekněme, že coby větší turné je toto skutečně první.

Na koncertu nebudete sami. Můžete představit sólistku a sbor, který s vámi vystupuje?

Na všech koncertech s námi bude úžasný Dětský sbor Brno a neméně skvělá přední česká sopranistka Markéta Mátlová, s níž spolupracujeme již druhým rokem a i nyní exkluzivně na tomto turné zahrajeme legendární píseň Barcelona. S Markétou je výborná spolupráce. Je ideální, když to klape vedle stránky profesní i po stránce lidské. A dětský sbor je velmi nadaný.

Jednotlivci zpívají v muzikálech a dalších zajímavých projektech. Překvapili nás už na první zkoušce. Děti navíc vždy do hudby, která je už sama o sobě takové kouzlo, když uvážíte, co s člověkem dokáže udělat, přinášejí další takový neuchopitelný element, dodávající jakémukoli koncertu na atmosféře.

Představte krátce členy kapely? Řekněte o nich něco výstižného. Jste všichni „Queenaři"?

Queen jsme znali všichni ještě před tím, než jsme se potkali. Tu muziku jsme měli rádi. Takoví ti opravdoví „Queenaři" jsme ale my tři s kytaristou a bubeníkem, čili to původní jádro kapely.

Zezadu nás od bicích jistí Michal Novák, u nějž bych asi vystihl společnou zálibu s Rogerem Taylorem, a tedy zálibu v rychlá auta.

Na basovou kytaru hraje Martin Binhack, který umí skvěle imitovat různé hlasy. Na cestách nám tak zpestřuje dlouhé chvíle svými hláškami. Tomáš Matoušek hraje na elektrickou kytaru a má perfektně zmáklou techniku kolem vybavení Briana Maye.

Klávesové pracoviště obstarává Martin Otruba, kterého občas přezdíváme slovem „pavouk". Je neuvěřitelné, co vše zahraje. Prakticky vše, co uslyšíte, je živě!

Máte nějakou vtipnou historku, ve které vás někdo považoval za klon Freddie Mercuryho? Stává se vám, že vám lidé říkají o podobě s Freddiem, i když jste třeba jen někde v civilu, na nákupu, v bance…?

(Smích) V civilu se snažím stylizovat jinak. Jsem Michael Kluch, ne Freddieho klon. Ale je pravda, že ten knírek je hodně charakteristický, a tak se stává, že mě lidé poznávají. Na vyloženě vtipnou historku si nevzpomínám, ale když jsme byli s kapelou hrát několik koncertů v Turecku, docela jsem tam zapadal. Hehe.

Kdy jste začal poslouchat Queen? Miloval jste je od první chvíle nebo to bylo pozvolné? Máte nějakou další kapelu, kterou stavíte tak vysoko jako Queeny?

Bylo mi asi dvanáct let. Vlastně to bylo tak, že jeden spolužák ještě na základní škole přinesl jejich výběrové album do třídy a já při poslechu pochopil, že všechny ty jednotlivé písně, co se mi líbí z rádií, jsou od jedné kapely. Tehdy jsem se zařekl, že až budu mít doma CD přehrávač, koupím si určitě jejich album. Teprve postupem času jsem zjišťoval, jak velká kapela to vlastně byla. Koho dále opravdu můžu, to je David Bowie.

Jaká je vaše nejoblíbenější skladba od Queen? Myslíte, že dokážete vybrat opravdu tu top nejlepší?

Hodně těžké říci, protože je to často samozřejmě i o náladě, ale abych vyhověl sám sobě, uvedl bych titul Under Pressure, na kterém Queen spolupracovali právě s Bowiem.

Neštvou vás už Queen někdy, když jejich písně i zpíváte? Pouštíte si je vůbec ještě doma?

Neštvou, vůbec ne! Sice je již neposlouchám tak často jako dříve, což je spíše tím, že se snažím o širší hudební záběr, ale vždy mám radost, slyším-li je někde v restauraci, baru nebo v rádiu. Většina písní mi připomíná hezké zážitky a toho se člověk už asi nezbaví. Proč by to dělal?

POZVÁNKA

QUEENIE

Královna českých Queen revivalů

Kdy: středa 23. května od 19.30 - KONCERT ZRUŠEN!

Kde: Lidové sady, Liberec

Vstupenky: předprodej na serveru evstupenka.cz

ČTĚTE TAKÉ

Queenie přivezou hity Queen, sopranistku i sbor

Mercury zemřel před 20 lety. Queen slaví 40

VIDEA

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube