Na celé dva dny ovládnou vratislavické Desítky profesionální umělci, fotografové, malíři, herci, muzikanti, módní návrháři, studenti uměleckých oborů a další šikovní tvůrci. V pátek 4. a v sobotu 5. května se tu koná tradiční multikulturní akce DrinkART. Začínat se bude v pátek v 18 hodin a vše utichne v neděli v ranních hodinách.

Návštěvníci to teď mají na půl cesty

„Začali jsme v Jablonci v Klubu D´Eppl s výstavou obrazů v šesti lidech, pak jsme se přesunuli do Liberce a s více lidmi, které to začalo bavit. Vratislavice jsou mezi těmito městy, takže je to ideální pro účinkující i pro návštěvníky," upřesnila jedna z pořadatelek Nicola Kadlecová.

Květnový DrinkART bude opravdu pestrý. Návštěvníky čeká výstava studentů i profesionálů, žánrově odlišná muzika, divadelní představení, módní přehlídky, prezentace umělců z různých sfér, zajímavé workshopy, rozsáhlý bazar s originálními kousky, vegetariánská hostina a další zábava. Pátečnímu programu vévodí vernisáž výstavy Malba, fotka, grafika od 18 hodin, na které se představí dvanáct uměleckých individualit. Se zahájením výstavy se návštěvníkům otevře i možnost ulovit si nějaký ten originální kousek na Art bazaru, který nabídne módní doplňky, textil, kabelky a šperky od mladých umělců.

Od 18 hodin vystoupí liberecká funk popová kapela J4F včele se zpěvačkou Yankou Karpiškovou. O dvě hodiny později se diváci mohou těšit na taneční vystoupení Barbory Šenkýřové a PSF. Jejich tanečnímu umění se mohou zájemci přiučit na sobotním odpoledním workshopu.

V deset večer přijde na řadu divadlo. Svou hru Macbeth představí pražské Divadlo Koňa a Motora, kterou tvoří studenti DAMU a zabývají se kočovným divadlem, jeho tradicemi a uplatněním kočování v dnešní době. Kulturní program zakončí koncert Loop Station. Zazpívá Erlebachová a o beatbox a rytmiku se postará Jan Schwarz. Není vyloučeno, že akce bude pokračovat afterparty.

Tetování, architekti, žonglování i placky

Sobotní zábava bude neméně zajímavá. Již od 12 hodin DrinkART nabídne stánky se zajímavými módními kousky a návštěvníci si mohou prohlédnout výstavu. Tvůrčí duše se mohou od 14 hodin něčemu novému naučit na workshopech. Bude se tančit, navrhovat vlastní tetování, žonglovat, vyrábět placky i bavit se a hrát si pod vedením architektů z ateliéru Mjölk.

Od 17 hodin se ve dvouhodinovém programu nazvaném Peecha Ucha v krátkých prezentacích představí umělci, kteří uměním naplno žijí. Své dílo budou promítat na trojrozměrné projekci.

Ve 20 hodin přijde na řadu opět muzika v podobě vystoupení Dr. X a Zaggamuffa.

Hlavní sobotní akce – módní přehlídka, vypukne ve 21 hodin a bude rozdělená do dvou bloků. V prvním bloku se představí studenti třetího ročníku Technické univerzity oboru návrhářství. „Naše přehlídka má základní téma Od světla do tmy a zpět. Přestaví se sedm návrhářů, z nichž každý pojal toto téma jinak, například jako jing jang, věštění z kávy nebo alkoholy. Každý má úplně jinou inspiraci. Jsou to naše semestrální práce," vysvětlila studentka a návrhářka Ajax Šrejmová.

Druhý blok fashion show bude patřit třem návrhářkám. Své modely předvedou Mira Božská, Radka Valentin a Kafka, která spolupracovala se šperkařkou Bětkou Dvořákovou. „Moje kolekce se jmenuje Božská hra a kromě mých modelů mohou návštěvníci slyšet stejnojmenný song, který k této přehlídce vznikl. Spolupracovali na něm muzikanti, zpěváci, herci a architekti. Oblečení tvořím přímo na konkrétní lidi, kteří mě inspirují. Ti pak ty konkrétní modely představí i na přehlídce," prozradila návrhářka Mira Božská.

Návrhářka Radka Valentin připravila kolekci s jednoduchými a dobře nositelnými oděvy. Její téma je Kouř, který na modely natiskla.

Umění můžete vyhrát či vydražit

Poslední dvě umělkyně Kafka a Bětka Dvořáková společnými silami vytvořily kolekci oděvů a šperků, které se vzájemně doplňují. „Už při tvoření jsme počítaly se spoluprací. Navrhla jsem jednoduché oděvy, které doplňují šperky Bětky Dvořákové. Pracovní název naší kolekce je Origami podle papírových šperků origami," vysvětlila návrhářka Kafka.

Během výstav i přehlídek a v přestávkách budou hrát DJové Experimental Cabaret (DJ Daroot, Hajnátor, Dysko) a VJové Vizual Terrorist.
Umělci, kteří se budou na DrinkArtu prezentovat, darují svůj výrobek nebo dílo a návštěvníci ho buď vyhrají tím, že se vylosuje jejich vstupenka nebo si ho mohou vydražit od 22.45.

V půl dvanácté vystoupí Pipiny Pi*o a od půlnoci vypukne fireshow skupiny Phoenix.

Vstupenky na oba dva dny za 150 Kč si mohou zájemci koupit v předprodeji na evstupenka.cz. Jednodenní vstupenka za 100 Kč bude ke koupení na místě. „Na velkém DrinkARTu je tentokrát opravdové vstupné místo dobrovolného, protože do teď jsme se my účinkující na tyto akce v předchozích letech skládali. Řekli jsme si, že po čtyřech letech, kdy lidi chodí a baví je to, by mohli ocenit a podpořit umělce, kteří vystupují a spolupracují na této akci," dodala Nicola Kadlecová.

DrinkART moderuje dvojice Barbora Hrušová a Jan Salanský.

Program DrinkART

PÁTEK

18:00 zahájení – vernisáž (kresba, fotka, malba)
Marek Max Hrdina, Ondřej Beneš, Nicola Kadlecová, Roman Dobeš, Jan Harant, Jan Fišer, Blanka Brožová, Nina, Radek Grubmuller, Martin Drager, AKA 47

19:00 koncert J4F
http://www.youtube.com/watch?v=0qmU8GjZ4pU

21:00 taneční vystoupení PSF + Barbora Šenkýřová

22:00 DIVADLO koňa a motora - macbeth

23:30 koncert Loop Station

SOBOTA

12:00 - výstava a prodejní stánky

14:00 - 17:00 workshopy - Mjölk architekti, Peklo sonic force + Bára Šenkýřová ( taneční workshop), Ajax Šrejmová ( žonglovaní workshop), výroba placek, Bára Uhrová (tetovaci workshop), Olga Veselá (lynorit a origami)

17:00 - 19:00 peecha ucha (krátké presentace - 3x3 galery,Roman Dobeš (fotograf), Jan Nálepa ( multimediální umělec ), Richard Loskot ( umělec okamžiku ), Tomáš Foltýn (architekt a všeuměl ), Mjolk architekti, Team Stolín ( architekti)
http://www.youtube.com/watch?v=VYkpt9l170I

20:00 Dr.X and Zaggamuff - Emergency JBC One Love station

21:00 1.blok modních přehlídek (Od světla do tmy a zpět) STUDENTI TUL
(Ajax, Zuzana Kedroňová, Ondřej Ludín, Lub Ska, Filip Menšl, Romana Kicukisová, Zuzka Jurová)

22:00 2.blok modních přehlídek - Božská, Radka Valentin, KAFKA a Bětka Dvořáková
http://www.youtube.com/watch?v=Xhg52c9ll_M
http://www.youtube.com/watch?v=LIYbk3W6xBc

22:45 slosování vstupenek + dražba

23:30 koncert PIPINY PIČO

00:00 fireshow

SOBOTNÍ AFTERPARTY

V PÁTEK I SOBOTU DOPROVÁZÍ PROGRAM:

MODERÁTOŘI - BARBORA HRUŠOVÁ A JAN SALANSKÝ

DJ´s - EXPERIMENTAL CABARET + DYSKO
http://www.facebook.com/groups/100331604260/

VJs - VIZUAL TERRORIST (MONO, KAPAJ)
http://www.facebook.com/pages/VJ-MONO/273938372652471

ART BAZAR
(460nula1, BOŽSKA, KAFKA, ajax design, giraf, ala design, Mellory, NaOuško, Kompot Aka & Giovani, FIFLE, Čarbičková.design, FOTON lasertees.cz, HoneySucker, Lond a další…)

VEGETARIÁNSKÉ JÍDLO

VSTUP BUDE
150 Kč (pátek i sobota) PŘEDPRODEJ
100 Kč (1 den/pátek či sobota) NA MÍSTĚ

Vstupenky jsou již v prodeji v prodejních místech eVstupenky či na webu www.evstupenka.cz.