Po červencovém Krabatovi pražských „Geisslers Hofcomoedianten“ to nyní byl komediální žánr v podání mladoboleslavského „Divadýlka na dlani“, kteří na hrad přivezli vlastní adaptaci knížky Karla Poláčka Bylo nás pět. Název adaptace doplnili podtitulem aneb Kluci nestárnou, který byl jednak znamením určitých odchylek dramatizace od románové předlohy, ale především vysvětloval svérázné herecké obsazení dětských rolí.

Další prázdninová akce na zpestření programu, Čerti na Troskách, pokračovala 6. srpna na hradě Trosky na Semilsku. Návštěvníci mohli vidět ukázky pekelných řemesel, čertovské divadlo, tance u pekelných ohňů, čertovskou kapelu nebo kejklíře.
FOTOGALERIE: Pekelní satanáši, raraši i ďasové řádili po celý víkend na Troskách

Ty totiž hráli pánové, jejichž věk většinou převyšoval věk ostatních účinkujících. A tak byl například jevištní Petr Bajza reálně starší než jeho rodiče (u ostatních kamarádů tomu bylo podobně), což však vůbec nevadilo, naopak to komičnost situací podtrhovalo. Soubor autorsky i herecky skvěle zvládl rytmus představení, v němž snad nebylo slabé chvíle, kdy by se diváci nebavili. Na Valdštejně se zkrátka odehrála komedie, jak má být, což bylo oceněno nejen dlouhým potleskem, ale jeden z diváků se s herci rozdělil i o své občerstvení.

Návštěvníci muzea drahých kamenů hledají 4. srpna ve Votrubcově lomu v Radostné pod Kozákovem na Semilsku polodrahokamy a drahé kameny. V jižním svahu Kozákova mohou návštěvníci po dohodě s majitelem Votrubcova lomu hledat, a pak si nález nechat vybrousit
FOTOGALERIE: Na Kozákově si můžete vykopat vlastní poklad

„Opět se ukázalo, že Valdštejn je výborným prostředím pro múzy, včetně Thálie. Věříme, že se v příštím roce podaří na letošní divadelní počiny navázat dalšími zajímavými produkcemi," uvedl Martin Hašek za Turnovské památky a cestovní ruch.