A to právě díky tradiční ozdobě hinduistických žen skleněným náramkům čili banglím. Vyráběly se v mnoha provedeních. Od obyčejného obarveného skla po kousky zdobené kovem či dokonce malými zrcátky. Návštěvníci jich tu uvidí desítky. „Kolekce těchto skleněných náramkových kroužků dokumentuje všechny typy vyvinutých technologií i nesmírnou vynalézavost zdejších výrobců v jejich dekorování a uměleckém zpracování,“ upozornila kurátorka výstavy Kateřina Hrušková. „Jablonec nad Nisou v tomto exotickém regionu na dlouhou dobu proslavily,“ doplnila.

BOŽSTVA I GÁNDHÍ

Bangle se vyráběly třeba v Nové Vsi, Lučanech, okolí Frýdštejna či podhorských obcích Janově a Bedřichově. Do Indie je ve velkém vyváželi bratři Mahlové.

Celostátní happening ZUŠ Open.
Happening ZUŠ Open opět pozve do kouzelného světa

Fungující obchodní vztahy využili jablonečtí exportéři k rozšíření nabídky o luxusní ozdoby se skleněnými kameny, meditační a náboženské pomůcky nebo upomínkové předměty s vyobrazením božstev a indických osobností, například Gándhího. I to je na výstavě s názvem Cesta do Indie k vidění.

Pozoruhodná je i samotná podoba expozice. Vstupní branou je improvizované molo s parníkem Gablonz v pozadí. Poblíž nástěnného obrazu lodi, nesoucí jméno bižuterního města, je i fotokoutek, kde se lidé mohou zvěčnit jako dávní námořníci. Samotné exponáty jsou v podstavcích, které evokují lodní bedny.

KUFŘÍKOVÁ HRA

V improvizovaném přístavu pak začíná první část interaktivní prohlídky, kterou ocení hlavně nejmenší návštěvníci. „Na velké nástěnné mapě si mohou vykolíkovat cestu parníku do dalekého přístavu v Bombaji přes všechny zastávky pro vykládky zboží,“ komentuje průvodkyně, muzejní pedagožka Milena Zachařová.

Soutěž dětí v záchranářských disciplínách krajského kole zdravotně-výchovné soutěže Helpíkův pohár.
FOTO: U jablonecké přehrady proběhl Helpíkův pohár

A právě tady také začíná kufříková hra, kde si dětští návštěvníci budou moci zahrát na detektivy a podle indicií, jako jsou třeba palubní vstupenky anebo cestovní pas, vypátrat jména dávných obchodníků. Nebo se pomocí pracovních listů právě v tyto obchodníky proměnit a zkusit se porvat s úskalími, jež je na cestě provázely. „Jedním z úkolů je třeba správně určit zboží, které se na palubě promíchalo,“ láká Zachařová.

V METRECH HEDVÁBÍ

To už vás ale prohlídka zavede do druhé části expozice, kde jsou za průhlednými vitrínami se skleněnými šperky umístěny další velkoformátové fotografie, tentokrát s tvářemi indických prodejců. Díky nápadité kulise a dávce představivosti se tak ocitnete na pravém indickém tržišti. Iluzi pak dokreslují zvukové efekty s indickou hudbou nebo houkáním zaoceánského parníku.

Pobořený zámeček Schlaraffia
Za zámeček Schlaraffia hrozí i trestní oznámení

A pokud si chcete z výstavy odnést ještě víc než jen snímek v námořnickém nebo poznatky o tom, jak proslulý byl kdysi Jablonec díky skleněným banglím v daleké Asii, můžete si vyzkoušet, jak se obléká pravé indické sárí. Třeba na některém z doprovodných workshopů. Ten první se koná v sobotu 15. června. Autorka těchto řádků už tuto zkoušku podstoupila. Když se s pomocí ochotných rukou svých průvodkyň zahalila do příjemné imitace hedvábí o délce několika metrů, musela konstatovat, že jde oblečení nesmírně pohodlné a příjemné. Navléknout si na paže a nohy cinkající bangle od jabloneckých sklářů, iluze by byla dokonalá.

Výstava v jabloneckém muzeu potrvá do října letošního roku. Už dnes si ji ale můžete prohlédnout třeba v rámci Muzejní noci. Začíná v 18 hodin večer a končí o půlnoci.