Jedna z nejznámějších tváří undergroundu normalizačního Československa promítne archivní film „Cáry starejch filmů" o hudebním undergroundu ve zdejších končinách. František Stárek zvaný Čuňas přijede do jabloneckého Klubu Na Rampě v úterý 6. května. Večer začíná od 19 hodin.

Přednáškou jedné z hlavních postav českého undergroundu tak pokračuje série kulturních akcí „25 ro(c)ků bez opony", které mají připomenout blížící se 25. výročí sametové revoluce.

„Mánička Čuňas" dráždila komunistický režim jak svým hárem, tak i svou činností pořádáním koncertů a především založení a následným vydáváním samizdatu Vokno. Tento samizdatový časopis začal vydávat v roce 1979 a Vokno se stalo hlavním kulturně informačním časopisem českého „podzemí" té doby. Na samizdatové poměry měl obrovský náklad.

Avšak za tyto své kulturní počiny prožil František Stárek hodně času ve vězení. Do listopadu 1989 byl vězněn celkem třikrát. Navíc byl signatářem Charty 77, členem Polsko-Československé solidarity a spolupracoval s Výborem na obranu nespravedlivě stíhaných.

V roce 1990 nastoupil ke kontrarozvědce, kde pracoval až do roku 2007. V posledních letech pracuje v Ústavu pro studium totalitních režimů, věnuje se především dějinám československého undergroundu. Mimo jiné je spoluautorem knih Tváře undergroundu, Baráky souostroví svobody, jedním z editorů Hnědé knihy o procesech s českým undergroundem.

František Stárek je stále velmi činorodý. Například v Praze má pravidelné programy každý druhý čtvrtek v útulné hospodě u Myšáka U Zpěváčků ve tři ráno v Karlíně, kde promítá bez časového stresu. Pražské máničky mu „měly za zlé", že s promítáním jezdí mimo hlavní město a na ně nemá čas.

I jeho časopis se dočkal znovuvzkříšení. Undergroundový magazín Voknoviny dnes opět vychází a to jako čtvrtletník vždy 1. den nového ročního období.