Co obec či kraj je název jiný, nicméně základ zůstává stejný. Jak se takové jídlo vaří? Na jemném struhadle nastrouháme oloupané brambory, přidáme vejce, česnek, majoránku, trochu kmínu, (koření se také obec od obce liší), sůl a podle potřeby mouku. Pečeme hodně tenké, na plátu, potřeném špekem, nejlépe venku. Upečené lehce potíráme přepuštěným máslem. A jak se tomuto jídlu říká? BRAMBORÁK (starší název cmunda) je tradiční pokrm české, německé a rakouské kuchyně. HALUŠKY Loužnice a Radčice, Bratříkov. HANUŠKY Český Ráj, Podkozákovsko. SMRAZEK- na jih od Chrudimi a v okolí Hlinska. SEJKORY Černostudniční hřeben, Zásada, Zbytky, Bruntálsko. CMUNDA Kaplicko. STRIKY Slezsko. STRYK těšínské Slezsko. KECINEK, VACEK, HANUŠKY, KRAMFLEK Karviná. BÁČ okolí Prostějova. BRAMBORKA Podkrkonoší (Náchodsko). MRZÁK severní Horácko, okolí Žďáru nad Sázavou a Nového Města na Moravě. KRAMFLEK podhůří Orlických hor. KŘAPÁČ, KŘÁPANEC východní Čechy Choceňsko. NAĽEŠNIK na východě Slovenska Prešovský kraj (naleśnik však polsky znamená palačinku, tedy pokrm z mouky, mléka, vody a vajec, bez brambor). PRSKANEC okolí Benešova. ŠKRAMPLATA z okolí Pardubic. TOČ Domažlice a okolí. VOŠOUCH Plzeň a široké okolí: buď normální bramborák, anebo se zapečenými kousky uzeného masa. HOVÁDKO Haná. PAMPUCH Frenštát pod Radhoštěm, Trojanovice. LATKE případně LATKAS takto tento pokrm nazývají Židé, tradičně jej jedí aškenázští Židé během židovského svátku chanuka.