Už je to tradice. Pokud se členové Malého tanečního orchestru Universal Praha (zkráceně MTO) sejdou na koncertě, znamená to dvě možnosti. Za prvé, že budou hrát v Praze. Za druhé, že budou hrát v sokolovně ve Bzí. Pro tentokrát je správně druhá možnost.

„MTO hraje to nejlepší z toho nejhoršího posledních čtyřiceti let," vysvětlil již před mnoha lety zpěvák a performer souboru MTO Tomáš Hanák, jinak známý herec. Ostatně, tento slogan byl léta ústředním motivem plakátů.

Nyní se trochu změnil. „Nový slogan zní: hudba, kterou nikde jinde neuslyšíte díkybohu," přiblížila jedna z organizátorek koncertu ve Bzí Rebeka Kloudová.

Nejpozději teď musí být každému jasné, že tenhle koncert nebude jen tak obyčejný.

Scénář koncertu? Podle kapelníka Zdeňka Lhotského, v civilu uznávaný výtvarník, majitel Studia Lhotský Pelechov, tak nějak stejný. Ale v případě MTO Universal není nic tak úplně stejného. Vždyť jde o svátek nejen hudby, ale i smíchu, nadsázky a recese.

Orchestr slibuje klasické vystoupení plné živelných a nepředvídatelných akcí. Překvapení? „Překvapením je každé naše vystoupení, i repertoár obměníme," slibuje Lhotský.

Bzí u Železného Brodu kapele natolik očarovalo, že pouze sem vyjíždí z Prahy na své jedinečné koncerty.

Koncert MTO Universal Praha začíná v bzovské sokolovně v sobotu 21. června od dvaceti hodin. Sokolovna Bzí bude otevřena již dvě hodiny před začátkem koncertu, tedy v 18 hodin.

MTO UNIVERSAL PRAHA

Kapela vznikla v roce 1987 v pražské restauraci Na Kačabce. „Řekl jsem Frantovi Skálovi (sochař, malíř, ilustrátor dětských knih, ale také člen Divadla Sklep poznámka redakce), že založíme kapelu a on na to, že na nic neumí. Do tří týdnů se naučil hrát na své speciální bicí," vzpomíná výtvarník Zdeněk Lhotský, stejně jako František Skála člen umělecké skupiny Tvrdohlaví.

A kdo vlastně tvoří MTO? Jádro hledejme právě ve výtvarnické skupině Tvrdohlaví a legendárním divadle Sklep. Kromě výtvarníků Zdeňka Lhotského a Františka Skály ji tvoří herci Lenka Vychodilová, Tomáš Hanák, Jiří Fero Burda, nebo Aleš Najbrt, designér a herec v jedné osobě.

SOUTĚŽ o 2 lístky na koncert MTO Universal Praha ve Bzí v sobotu 21. června

Otázka: V neděli 22. června končí v Městské galerii Vl. Rady Železný Brod výstava s názvem Headlands - Země hlav. Který člen MTO je autorem této výstavy?

Odpovědi zasílejte do 16 hodin ve čtvrtek 19. června na mail jan.sedlak@denik.cz