Hudební japonskou lahůdkou završí koncertní sezónu Jablonecké kulturní a informační centrum. Do kostela svaté Anny přijede 26. října od 19 hodin zazpívat sopranistka Nao Higano. Na varhany ji doprovodí Táňa Orugansóša Gricová.

Posluchače čeká pestrý hudební program, kterým zároveň vyvrcholí i letošní varhanní cyklus, a kromě zásadních světových hudebních děl nabídne další bonusy. „Zazní málo běžná japonská, slovenská a další exotická hudba. Na varhany se bude hrát i čtyřručně, což je velmi neobvyklé. Pro intenzivnější zážitek je připravena videoprojekce, díky které posluchači detailně uvidí práci rukou talentované varhanice," přidává podrobnosti Borek Tichý z Jabloneckého kulturního a informačního centra.

„Podzim bývá melancholický, dny se krátí. Přijďte pookřát do sice chladnoucího, ale krásnými tóny prohřátého kostela sv. Anny. Navíc každý z návštěvníků obdrží v závěru večera milou pozornost. Pro zájemce zprostředkujeme také podepsání programu v japonštině," láká Borek Tichý.

Vstupenky jsou již v prodeji v turistickém infocentru v Jablonci nad Nisou. Za nečíslované sedadlo zaplatí dospělí 150 korun. 90 korun senioři, studenti a ZTP. Studenti japonštiny, zpěvu a varhanní hry mají vstup vstup zdarma. Vzhledem k venkovní teplotě je potřeba se na koncert dobře obléknout. Kostel je pouze temperován podlahovým vytápěním.

Nao Higano pochází z Japonska. Studovala operní a koncertní zpěv na Univerzitě Seitoku v rodné Chibě a na katedře zpěvu Vysoké školy múzických umění v Bratislavě, kde ukončila doktorandské studium s titulem artis doktor (ArtD) u prof. Petera Mikuláše. Na sólových recitálech se představila jako interpretka písňové a komorní tvorby, věnuje se i přednesu oratorní, mešní a kantátové literatury. Spolupracuje s několika orchestrálními a komorními tělesy (Slovenská filharmonie, Slovenský komorní orchestr B. Warchala, Symfonický orchestr SRo, Symfonický orchestr ČRo, Tokijská filharmonie, Státní filharmonie Košice, Státní komorní orchestr Žilina, Moyzesovo kvarteto a další). Do roku 2005 byla stálým hostem Opery SND, kde jedním z významných nastudování byla i postava Ženy v Schönbergově monodramatu Očekávání. Nyní žije v České republice a věnuje se i mimohudebním aktivitám.

Táňa Gricová pochází ze Skalice nad Svitavou. Vystudovala hru na varhany na brněnské konzervatoři pod vedením prof. Zdeňka Nováčka a na pražské HAMU u Josefa Popelky. Příležitostně působí jako varhanice při liturgiích v pražských i mimopražských chrámech. Zabývá se koncertní činností. Vystupuje jako sólistka (Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka v České Třebové 2008, 2014), doprovází různé pěvecké sbory (Kantila Křtiny, Kantiléna, OctOpus Vocalis, Musica da camera Brno). Od roku 2013 Táňa Gricová působí na ZUŠ Jana Zacha v Čelákovicích.

Na programu Japonské tečky: J. S. Bach, A. Stradella, J. F. N. Seger, M. T. K. Anh, V. Kubička, C. Franck, R. Taki, F. Mendelssohn Bartholdy, W. V. Volckmar, A. Dvořák.

Kostel bude otevřen již od 18.30 hodin. Předprodej v infocentru v Domě Jany a Josefa V. Scheybalových.