Jablkoň se zapsal do povědomí hudebních fanoušků zejména bohatým nástrojovým obsazením. Muzikanti hrají kromě obyčejné kytary, bubnu a trubky třeba i na basovou foukací harmoniku, hustilku a různě znějící kovové předměty. K osobité atmosféře písní přispívají mimo zpěvu i různé tóny a výkřiky.

Ani liberecký a rychnovský koncert nebudou v tomto směru výjimkou; kromě obvyklých kytar a bicích dojde i na netradiční instrumenty. Skupina navíc přebíhá z jednoho hudebního stylu do druhého.

„Možná, že nás pronásleduje touha vyzkoušet si v hudbě úplně všechno, což se většině muzikantů nepodaří. Ale někdy mi připadá, že hudebním světem proplouváme podvědomě, aniž na to příliš myslíme,“ říká Michal Němec, jediný ze zakládajících členů, který v kapele dodnes působí.

Počátky kapely se datují do konce sedmdesátých let minulého století. Již tehdy se Jablkoň pohyboval zejména na akcích, kde se příliš nehledělo na hudební žánry - třeba na Pražských jazzových dnech anebo na Valašském špalíčku. Koncem osmdesátých let se skupina objevovala především mezi písničkáři, folkovými a trampskými skupinami a příležitostně i mezi jazzmany či rockery; debutové album Devátá vlna vydala v osmaosmdesátém.

Na těch dalších se mezi hosty objevili například houslista Jaroslav Svěcený, zpěvačka Iva Bittová, písničkářka Radůza anebo trumpetista Michal Gera.

Jako jedna z mála českých skupin se prosadil Jablkoň i v Evropě a zámoří. V současnosti hraje skupina v této sestavě: Michal Němec zpěv, kytara; Martin Carvan kytary, sbor; Johnny Judl fagot, baskytara, elektrická kytara, sbor; Petr Chlouba bicí, perkuse, sbor. Nepravidelným hostem je herečka Anička Duchaňová, která zpívá a hraje na tenorsaxofon. Všichni členové jsou absolventy Konzervatoře, nebo Akademie múzických umění. Koncert v rychnovské Besedě začíná v 19.30 a v harcovském Vlaku o hodinu později ve 20.30.

JABLKOŇ
koncert alternativní kapely
Restaurace Beseda
Rychnov u Jablonce nad Nisou
11. listopadu od 19.30

Klub Vlak, Liberec, Harcov
V sobotu 12. listopadu od 20.30

Kapela vyniká bohatým nástrojovým obsazením.