Než nastane velké zahájení v pátek 26. května, ujme se role důstojných předskokanů Základní umělecká škola v Jablonci nad Nisou. Nejprve je připravené setkání u klavíru pod širým nebem. „Ten se za pěkného počasí rozezní na náměstí Dr. Farského v úterý 23. května od 14 hodin, případný déšť účinkující i publikum jednoduše pozve do pasáže Obchodního centra Central,“ informoval ředitel ZUŠ Jablonec nad Nisou Vít Rakušan.

Zahajovací koncert obstarají 26. května od 19 hodin 4 tenoři, konkrétně se na letní scéně představí držitel ceny Thálie, tenor Marian Vojtko, zpěvák a herec, barytenor Pavel Vítek, dvojnásobný držitel ceny Thálie, barytenor Jan Kříž a operní tenor Michal Bragagnolo.

Novinkou letošního ročníku je, že oblíbené čtvrteční podvečerní koncerty na letní scéně začnou už v červnu. Jejich fanouškové tak nebudou muset čekat až na letní prázdniny. Koncerty se ale budou odehrávat i na Mírovém náměstí před jabloneckou radnicí. „Jejich začátek je posunutý na 20 hodinu, poslech si tak návštěvníci centra města mohou užít v restauračních zahrádkách při kávě nebo sklence něčeho dobrého,“ pozvala náměstkyně jabloneckého primátora pro oblast humanitní Jana Hamplová.

Na náměstí se postupně představí třeba Markéta Nikendey & Grande Rande, polorodinné muzikantské uskupení ze samého srdce Libereckého kraje The Cello Boys, kteří virtuózní technikou hrají tradiční i rockové skladby, nebo swing a jazz v provedení klarinetového kvarteta jabloneckého rodáka Aleše Tvrdíka.

Červen bude patřit představením jablonecké Základní umělecké školy a prezentaci místní kapel. Svůj program nabídne milovníkům folkloru FS Šafrán, od grunge až po poprock sahá hudební produkce kapely HUSH, syntetickou hudbu doplňuje projekcí kapela WXY. A Kokosové tóny oslaví se svými posluchači desetileté narozeniny. „Záměrně jsme vybrali interprety, skupiny a spolky, které jsou amatérské, průřezem napříč věkem, žánr i kategoriemi,“ přiblížila Lucie Kocourková z oddělení kultury, sportu a cestovního ruchu jabloneckého magistrátu. Každou neděli se rozezní tóny i v Tyršových sadech.

Jablonecký primátor Miloš Vele
Jablonecký primátor zve do kanceláře, je nutné se objednat

V neděli 20. srpna od 15 hodin na letní scéně proběhne vrchol festivalu. Koncert českého folkového písničkáře, autora slavných protestsongů Havlíčku, Havle a Náměšť, Jaroslava Hutky. „Koncert je věnovaný výročí událostí ze srpna 1968. Koncertu bude předcházet slavnostní připomínka srpnových událostí u pomníku v ulici generála Mrázka od 14 hodin,“ sdělil ředitel Kultury Jablonec Petr Vobořil.

Úterky v rámci Jabloneckých tónů vždy patří varhanním koncertům v některé z jabloneckých církevních staveb, o jejich organizaci se stará spolek MusicaVaria. Ten i letos pozve posluchače do osvědčených kostelů dr. Farského, Nejsvětější Trojice ve Mšeně nebo Povýšení sv. Kříže na nám. B. Němcové. „Nově se k nim tento rok připojí také kostel sv. Anny a kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova na Horním náměstí, který má velkolepě opravené varhany,“ podotknula Jana Hamplová. Začátky úterních varhanních koncertů jsou vždy v 17 hodin a vstupné na ně je dobrovolné.

Kompletní program Jabloneckých tónů 2023 je na webu www.jablonecketony.cz a na plakátech ve městě i v autobusech MHD. Aktuální informace najdou zájemci také na facebooku Jablonecké tóny.