Přízemí Oblastní galerie retrospektivně představuje tvorbu jabloneckého rodáka Miloše Šejna. Výstava potrvá až do 2. září. Svou tvorbu okomentuje ve čtvrtek 28. června od 17 hodin.

„Tématem celoživotní tvorby Miloše Šejna je vzájemný vztah přírodních živlů, hledání společných zákonitostí mezi přírodní říší a výtvarnou formou díla a transformace pocitů člověka vznikajících v konkrétním místě krajiny kterým je často Český ráj nebo Krkonoše do mnohotvářné umělecké podoby, nová média nevyjímaje," upřesnila kurátorka výstavy Zuzana Štěpanovičová.

Výstava nabízí průřez autorovou tvorbou obrazy, přes velkoformátové svitkové kresby, autorské knihy, fotografie, až po nová média a prostorové instalace. Zahrnuje práce od 70. let 20. století do současnosti v takové podobě, jak to v případě tohoto autora nebylo dosud učiněno. Součástí výstavy bude prostorová instalace Archivy a kabinety. Některé obrazy ještě nikdy umělec nevystavoval.

„V Oblastní galerii je národní sbírka staré krajinomalby. Nabízela se tedy možnost představit konfrontace současného umění s vývojem krajinomalby a uměním 19. století. Výstavu jsme tedy s kurátorkou koncipovali tak, aby šlo využít možností relací mezi starou a současnou krajinomalbou," vysvětlil výtvarný umělec a profesor Miloš Šejn.

Autor současně vystavuje v liberecké Galerii U Rytíře, kde se zaměřuje převážně na fotografickou a multimediální tvorbu. Miloš Šejn byl zařazen mezi klíčové umělecké osobnosti videoartu od jeho počátku v 60. letech až do 21. století. Jeho video můžete zhlédnout na výstavě Tváře / Fenomén tváře ve videoartu, která se koná ve velké galerii Rudolfina do 16. září 2012.

MILOŠ ŠEJN

Miloš Šejn absolvoval FF UK v Praze, obor dějiny umění, estetika a výtvarná výchova. V roce 1991 obdržel profesuru malířství na pražské Akademii. V letech 1990-2011 působil jako vedoucí pedagog intermediálního ateliéru na Akademii výtvarných umění v Praze a hostující pedagog na Akademiích v Aix-en-Provance, Carraře, Ljubljani, Stuttgartu, Rejkjavíku a Vídni. Od počátku své tvorby se zabýval fotografií a kresbou, později malbou, akčním uměním, instalacemi a konečně i performancemi. Je rovněž známý jako první předseda skupiny Měkkohlavých, která vznikla v roce 1988 v důsledku potřeby parodovat souvěkou uměleckou scénu. Později se jejím programem stalo rozmanité sjednocování konceptuálního umění s prací s přírodními fenomény. V současné době se více než patnáct let angažuje v organizování činnosti společnosti Bohemiae Rosa, vytvářející projekty k ozvláštnění určitého místa, známé pod názvem site specific art.

POZVÁNKA

MILOŠ ŠEJN

výtvarný umělec a profesor

výstava

Archivy a kabinety

Oblastní galerie v Liberci

do 2. září 2012

Komentovaná prohlídka: čtvrtek 28. června od 17 hodin