Trojnásobné oslavy čekají zanedlouho jablonecký pěvecký sbor Janáček. „Vznikl před 65 lety. Životní jubileum, osmdesátiny, slaví také jeho bývalý velmi významný sbormistr Josef Boček, který sbor před padesáti lety převzal. Sešla se nám tedy tři významná výročí," informovala současná sbormistryně Olga Fröhlichová.

V 70. letech prožíval Janáček největší éru své kariéry. Měl přes osmdesát členů. Sbor patřil k podniku zahraničního obchodu Jablonex. Zpívala v něm řada jeho zaměstnanců, ale také studentů nebo učitelů. V tehdejší době v Jablonci působil ještě dětský sbor Jizerka, který řídil Joachim Žur a v Kokoníně soubor Korálek pod vedením Ctibora Letošníka. Mnoho aktivit se v té době mládeži nenabízelo, a tak zpívat ve sboru bývalo prestižní záležitostí.

Jaké skladby zazní

„Koncert k výročí založení Janáčka chceme zaměřit také na Rok české hudby. Repertoár se bude skládat hlavně ze skladeb českých autorů, kteří mají nějaké výročí. Uvedeme ale i další žánry, které sbor zpívá. Protože chceme nabídnout koncert pestrý, plánujeme pozvat několik gratulantů, hostů, kteří sboru popřejí svými písněmi," uvedla sbormistryně.

Ta má v plánu představit pěvecké umění několika generací, třeba mladší sourozence Janáčka Jabloneckou píšťalku a školní sbor Gymnázia U Balvanu, ale i další hosty.

„Janáček má velký archiv, o který se stará dcera Josefa Bočka Hana Adámková. Obsahuje mnoho skladeb všech období a různých autorů. V repertoáru máme stále skladby českých autorů," potvrdila vedoucí sboru.

Rok české hudby je významné výročí. Zaslouží si tedy zařadit do repertoáru takové velikány, jako jsou Bedřich Smetana, Antonín Dvořák, Leoš Janáček, Bohuslav Martinů. Chtějí představit Jaroslava Ježka, Petra Ebena nebo současného skladatele Emila Hradeckého.

„Koncert se bude konat na konci května nebo začátkem června. Přesné datum i místo jsou ještě v jednání," potvrdila Olga Fröhlichová.

Sama by dala přednost vystoupení v kostele. I když člověk není věřící, padne na něj v takovém prostředí zvláštní atmosféra. Prostory osloví každého. Navíc v nich zní krásná duchovní hudba, kterou mají rádi jak zpěváci, tak posluchači. Největší obdiv patří klavíristce, která musí hrát často i při teplotě kolem nuly. Stejně tak je to náročné pro všechny dechové nástroje.

„Ve sboru teď zpívá přibližně šedesát členů. Mám radost, že se nám ho v poslední době podařilo omladit. Přicházejí noví zájemci, studenti a studentky středních škol, vysokoškoláci, mladí lidé. Převažují sice stále ženy, ale i mužské hlasy se teď rozšířily. Další zájemce stále vítáme," informovala Olga Fröhlichová.

Diriguje Olga

Svým životem se prozpívala, od sboru na základní škole až po Janáčka. Má ráda starou hudbu, ale jak říká, rozlišuje ji hlavně na dobrou a špatnou. Mnoho žánrů si poslechne, ale už se k nim nevrací.

Na jabloneckém Gymnáziu U Balvanu vyučuje hudební výchovu. Nevyhýbá se moderním žánrům a názorům žáků na hudbu, která je obklopuje ať v životě nebo ve výuce. „Nemám ráda písničky, ve kterých je příliš vulgarity a hrubosti jak v síle zvuku,tak v projevu zpěváků. Zjišťuji ale, že žáci mají někdy zajímavý vkus. A tak si navzájem předáváme poznatky z hudebního světa současného i ze světa vážné hudby. Diskutujeme o žánrech, které jsou žákům blízké. Mají často zajímavé názory," popsala práci se žáky Olga Fröhlichová.

S Janáčkem ji čeká ještě další velký koncert ke Dni české státnosti. Zpívat budou také na pouti na Krásné a v červnu v bedřichovském kostele.

„Na příští rok plánujeme s Janáčkem zájezd do Velké Británie," potvrdila sbormistryně Fröhlichová. V zahraničí zpívají česky, latinsky a také v jazyce národa, před kterým vystupují.