„Mami, jak se roděj děti?" Kdo z rodičů se s touto problematikou nesetkal? Odpovědi bývají pochopitelně většinou adekvátně uzpůsobeny věku tazatele. I zrození a rození je věc zcela přirozená a nějaké velké tabu věci rozhodně neprospívá… Jak to funguje ve zvířecí říši můžete vidět v těchto dnech na Kozí farmě Pěnčín.

NIČÍM Z VLASTNÍCH ZÁSOB ZVÍŘATA NEKRMTE. Přivezete-li dobře usušený chléb a pečivo bez plísně, raději o tom zpravte ještě někoho z ošetřovatelů. I dobrý úmysl by mohl napáchat nedozírné škody.

Přestože hlavní výletní sezona, s vyhlídkovými jízdami vláčkem, korálkovovu dílnou a další zábavou, tady teprve začne, už nyní je na co se dívat. Autobus z Jablonce jede i v sobotu zhruba každou hodinu, za necelých dvacet minut a 22 korun pro dospělého jste na místě. Můžete tak zvolit cestu zpět pěšky třeba přes Krásnou, kde mají vedle hřbitova krásné hřiště s prolézačkami a houpačkami.

Vezměte si určitě s sebou batoh, protože místní prodejna regionálních výrobků z mléka a masa má otevřeno. Dětem přijde k chuti třeba Jahodová nebo Čokoládová ovečka. Loni za tuto tvarohovou svačinku získal farmář Josef Pulíček ocenění v soutěži regionálních potravin. Kdo je „masorád" tak se zřejmě s chutí zakousne do klobásky možná přímo na místě. Jestli jste zatím žádný sýr neochutnali, rádi vám tu dají na košt, abyste nekupovali zajíce v pytli. Pečivem tu ale zásobování nejsou, tak na to dopředu pamatujte. Dobrou chuť.

Z farmy po prohlídce můžete sejít i přes Huť údolím Žernovníku, kde kvetou ještě bledule o sto šest a medvědí česnek můžete sekat kosou… (ty bledule ale netrhejte, jsou jedovaté a navíc chráněné!).

(u)