Hned tři nominace na Cenu Thálie 2015 za herecký výkon. Tak zhodnotila Herecká asociace inscenaci Faust v režii nedávno zesnulého režiséra Ivana Rajmonta a především herecké výkony Veroniky Korytářové, Karolíny Baranové a Martina Polácha. Z toho první jmenovaná se dostala do užšího výběru za nejlepší ženský herecký výkon za roli Mefistofela. Vyhlášení předcházela chvíle velkého napětí. Cena nakonec místo do Liberce putovala do Klicperova divadla v Hradci Králové pro Zoru Valchařovou.

I tak bylo letošní udílení Thálií v Národním divadle pro libereckou činohru úspěchem. Vždyť porota zhlédla během roku celkem 150 inscenací pražských i oblastních divadel. A liberecký Faust patřil se třemi nominacemi bezesporu k nejúspěšnějším. „Samozřejmě jsme pevně doufali, že Veronika Korytářová si Cenu Thálie odnese. Už vzhledem k tomu, že Faust patří z pohledu textu patří k těm nejsložitějším. A nezastírám, že jsme trochu zklamáni, i když do Hradce gratulujeme," řekla bezprostředně po předání cen ředitelka DFXŠ Jarmila Levko. „Režisér Ivana Rajmont si totiž vymyslel v inscenaci mladého a starého Fausta, proto je hra tak náročná," vysvětlila před předáváním Veronika Korytářová, proč liberecký Faust porotu a výkony v ní tak zaujal.

Širší nominace získali za Liberec kromě Martina Polácha (Komik, Mefistofeles) Karolíny Baranové (Markétka) ve hře Faust také tanečník a loňský držitel oblastní Liberecké Thálie Jaroslav Kolář za roli Mánka v tanečním dramatu Gazdina roba, Kateřina Kněžíková za Norinu v opeře Don Pasquale a Pavel Nečas který se libereckému publiku představil jako Henry Higgins v muzikálu My Fair Lady. Stínem bylo, že porotu nezaujala více liberecké opera, která se těší velkému zájmu a ocenění kritiky.

Z Liberce ale nakonec přeci jen ocenění někdo přebral. Byl jím Oldřich Kříž, který v Liberci režíruje březnovou premiéru slavnou operetu Mam'zelle Nitouche, i když cena patřila jeho synovi, Janu Křížovi, který v libereckém divadle režíroval například Zpívání v dešti a My Fair Lady. Thálii ale získal za roli Michala v muzikálu Děti ráje. „Jsem pyšný otec," zářil při předávání Oldřich Kříž.

„Naštěstí máme ještě Thálii libereckou a tak nakonec k Šaldům stejně doputuje," uzavírá s nadsázkou ředitelka a dodává, že ocenění má pro herce o to větší cenu, že na ně herce nominují sami diváci. Nominace končí ale už v červnu. Ceny se pak udělí při open air představení v srpnu.