Pondělí 25. ledna

Salsa tančírna s open class, Jablonec – Klub Na Rampě, od 19.00
Latino tančírna včetně výuky základů tanců salsa a bachata pod vedením Martina Rejmana s partnerkou až do 23 hodin. Latinskoamerické tance salsa a bachata si může zatančit každý! Od 19 hodin výuka základů, od 20 hodin tančírna. Salsa i bachata jsou párové klubové tance, kde nejsou jednotlivé figury předem secvičeny a tančit tak může každá tanečnice s každým tanečníkem. Během výuky se tanečníci střídají.

Kdo se bojí Virginie Woolfové, Jablonec – Městské divadlo, od 19
Komorní hra, plná nečekaných dramatických zvratů a napětí. Děj se odehrává na soukromém večírku dvou manželských párů působících na americké univerzitě. Poklidný dialog se záhy změní v řadu vzájemných urážek a jízlivostí a „praní špinavého prádla", které ukazuje prázdnotu všech zúčastněných, jejich traumata a také povrchnost a dutost vzájemných vztahů.

Důchodový dýchánek, Smržovka – Zámeček, od 14 hodin
Pravidelné odpoledne pro seniory.

Gravitation – projekce za účasti tvůrců, Jablonec – kino Radnice, od 18.00
Režisérka Denisa Gumbírová uvede dokument Gravitation. Jde o typický dokument. Staví na úspěchu internetových motivačních videí a v devadesáti devíti minutách tak předává divákovi hlavně energii zabalenou v příbězích sportovců, kteří to v životě neměli snadné a jejich sporty nejsou v Česku na nejvyšších příčkách popularity. „Většina lidí se prostě bojí to tam v životě pořádně poslat," odpovídá Libor Podmol ve filmu na otázku „Proč si lidi nejdou za svým snem?". Vítěz X Games ve Freestyle motokrosu se toho ale rozhodně nebojí, stejně jako osm dalších českých sportovců, kteří každodenně bojují s gravitací. Každý z nich má svůj vlastní recept. Po boku Libora Podmola se představí nejlepší český jezdec na BMX Michael Beran, freerunneři Jim Dohnal a Tomáš Zonyga, propagátoři street workoutu rapper Marcus Revolta a Adam Raw, Ferda mravenec extrémních sportů Jan Kaňůrek, stunt rider Martin Krátký a parašutista Jakub Pavlíček. Film je celovečerním debutem Petra Špetly a Denisy Gumbírové s hudbou od Karla Antonína.

Úterý 26. ledna

Setkání s biotronikem, Jablonec – Spolkový dům, od 18.00
Společné zamyšlení nad otázkami a záhadami života spolu s Tomášem Pfeifferem. Témata přednášek určují návštěvníci sami, a to svými dotazy. Tyto se mohou týkat velmi rozmanitých oblastí života, jako je biotronická prevence, filosofie a jiné. Okruh otázek, které se v Univerzitě Bytí objeví, je tedy nesmírně široký. Jsou to otázky osudu, smyslu života, nauka o vznikání, celkově otázky filosofie Bytí, a to i s dopady do hmotných oborů. Vstupné je dobrovolné. Na závěr přednášek proběhne biotronické působení formou rozloučení.

Malostranské povídky, Jablonec – Městské divadlo, od 10.00
Osudy pohnuté a přesto nepatrné. Příběhy, kde pomluva či zlomyslný žert může zničit lidský život, kde hašteření či letitá nevraživost může skončit překvapivým smírem. Příběhy, ve kterých se line jako červená nit (ne)láska v různých podobách. Uvidíte čtyři příběhy: Psáno o letošních Dušičkách – Pan Ryšánek a pan Schlegl – Přivedla žebráka na mizinu – O některých domácích zvířátkách.

Příběhy rozhleden Českosaského Švýcarska, Jablonec – Památníku Jany a Josefa V. Scheybalových, od 17.00
O fenoménu vyhlídkových věží a svých třech knížkách o rozhlednách budou vyprávět autoři Marek Řeháček (text) a Jan Pikous (foto). Na místě budou i všechny tři publikace, které je možné za nakladatelské ceny získat i s podpisy obou autorů.

Jak vychovat nešťastné dítě aneb O nerespektu a respektu ve výchově, Jablonec – Audiovizuální sál – Městská knihovna, od 17.00
Setkání s psycholožkou Jitkou Selingerovou z Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v Jablonci nad Nisou.

Žákovské matiné, Železný Brod – v budově radnice „A" MěÚ (obřadní síň) od 17 hodin
Malý školní koncert pro začínající i pokročilé žáky hudebního oboru ZUŠ Železný Brod.

Kaleidoskop – taneční show skupiny Paul Dance Jilemnice, Jilemnice - SD Jilm, od 19.30
Moderuje Petr Soukup a Jiří Paulů.

Pohovka – Hana Marie Körnerová, Turnov - Městské divadlo, od 19.00 hodin
„Nejsem žádná dáma v růžovém, co píše uslintané cajdáky a doma natřásá dečky a polštáře s volánky. Většinu života jsem strávila v džínách a tričku," říká o sobě spisovatelka. Její nejznámější knihou je bezesporu román Andělská tvář, který byl roku 2002 také zfilmován. Patnáct let pracovala ve zdravotnictví, kde načerpala inspiraci třeba pro román Prosím vás, sestřičko, se kterým uspěla v jedné z prvních literárních soutěží Knižního klubu. Oblíbenou kulisou pro řadu jejích historicko-dobrodružných románů je pak Francie 18. a 19. století.

Středa 27. ledna

Radka Tkáčiková: K Everestu přes 3 pětitisícová sedla + zemětřesení v Nepálu, Železný Brod – KC Kino, od 18 hodin
Oblíbený nepálský trek trochu jinak a zajímavěji. Částečně se vyhneme frekventované turistické trase a vychutnáme výhledy na osmitisícovky. Hlavní himálajský hřeben několik dní jako na dlani, v klínu nejvyšších hor světa možná přehodnotíme život třeba i kvůli zemětřesení, jež ho zasáhlo.

„Globalizace, EU a my" – přednáška, Železný Brod – aula Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské, od 18.15 hodin
Přednáška Jana Sokola PRO NEMOC ZRUŠENA.

Nejúspěšnější sportovec roku 2015 Semilska – slavnostní vyhlášení ankety, Jilemnice - SD Jilm, od 18 hodin
V programu vystoupí Lešek Semelka, Nela Kailová, Andrea Mea. Moderuje Radek Šilhan. Záštitu nad akcí převzala starostka Jilemnice Jana Čechová.

Křest knihy, Jablonec - Dům česko německého porozumění Rýnovice, od 18 hodin
Křest knihy Milana Brože s ilustracemi Jiřího Srny "Pojďme si nezapálit". Kmotr Pavel Žur.

Pozvánka na křest knihy