Před čtyřmi lety zazářila liberecká opera na prestižním festivalu ve Stavovském divadle v Praze s Massenetovým Donem Quichottem. O dva roky později získala cenu kritiky, takzvanou Libušku, za Foersterovu Evu. Fenomenální úspěch letos korunovaly dvě hlavní ceny festivalu: cena kritiků za nejlepší inscenaci a cena diváků za mimořádnouinterpretaci titulní role pro Lívii Obručník Vénosovou. Kromě toho diváci ocenili také Csabu Kotlára za jeho ztvárnění Athanaëla.

Převzetí prestižní ceny za operu.
V Liberci převzali prestižní ceny za operu Thais

Umělci ceny v úterý večer převzali přímo na jevišti domovské scény. Pro představitelku titulní role a dvojnásobnou držitelku ceny popularity Liberecké Thálie to byla navíc příjemná tečka před jejím odchodem na mateřskou dovolenou.

Milostný příběh mnicha Athanäela a kurtizány Thaïs je na operních scénách uváděn jen velmi vzácně. „Divácké i kritické ohlasy na liberecké nastudování ovšem dokládají, že tato nadčasová opera právě dnes našla své publikum a souzní s pocity současného člověka,“ popsala režisérka úspěšné inscenace Linda Keprtová.

Opera Šaldova divadla chystá jako poslední premiéru mimořádnou záležitost od Julese Masseneta Thaïs.
Massenetova Thaïs bude vrcholem operní sezóny

Dramaturgie liberecké opery tak opět ukázala, že se odvaha hledat nové cesty vyplatí a divák tuto odvahu dokáže ocenit. Svědčí o tom i nové nastudování Janáčkovy Její pastorkyně, kterou šéf opery DFXŠ Martin Doubravský nastudoval v její méně známé verzi z roku 1908. DFXŠ ale nezapomíná ani na osvědčenou klasiku, jak naznačuje i chystaná premiéra Smetanovy opery Dvě vdovy.