Letošní ročník bude velkolepý nejen proto, že se na přehlídce podíleli špičkoví návrháři jako Petr Kalouda, Yvona Leitnerová, Iveta Řádková a Eva Robovská, ale svazu se podařilo navázat spolupráci i se soutěží Miss Česká republika. „Spolupráce je v počáteční fázi, začala výběrem a castingem manekýnek a bude pokračovat například soutěží na doplňování modelu pro letošní ročník soutěže. První výsledky spolupráce uvidí diváci ve čtvrtek 10. ledna a jistě budou potěšeni,“ informoval předseda představenstva Svazu výrobců skla a bižuterie Pavel Kopáček.

Módní přehlídka Svazu výrobců skla a bižuterie Made in Jablonec s podtitulem Sto let inspirace měla premiéru 11. ledna v Eurocentru v Jablonci nad Nisou.
FOTO: Made in Jablonec – oslava krásy. Přehlídka má motto Sto let inspirace

Název přehlídky Haute Couture Style napovídá, že modely budou zaměřeny na luxusní a dokonale vypracované oblečení a módní doplňky.

ŠKOLY SPOLUPRACUJÍ

Na desátém ročníku se podílelo pět uměleckých škol. Některé dokonce spolupráci značně rozšířily. „Po prvních dvou letech našeho působení se naši studenti zapojili tak výrazně, že jsme oslovili ještě Střední uměleckoprůmyslovou školu v Turnově, aby se s námi také podílela, a jejich studentské šperky a naše šaty tvoří druhou kolekci už třetím rokem,“ řekla zástupkyně ředitele Střední školy oděvního designu Kateřinky Liberec Blanka Merklová.

Pro studenty této školy byl hodně zajímavý loňský ročník, kdy tvořili jednu kolekci s gigantem bižuterního průmyslu Preciosou. „Z komponentů, které jsme dostali k dispozici, vznikly opravdu hodně netradiční oděvní ozdoby,“ přiblížila Merklová. Ta popsala, jak celá spolupráce probíhá. „Návrhy na předem zadané téma vytvoří naši studenti z třetího ročníku a šaty se pak realizují ve školních dílnách. Na základě našich návrhů vytvoří bižuterní firma šperky a vše se dotvoří po vzájemné dohodě,“ dodala.

Módní přehlídka Svazu výrobců skla a bižuterie Made in Jablonec s podtitulem Glamorous Day se předvedla 1. března 2017 v Oblastní galerii v Liberci.
Přehlídka Made in Jablonec pokračovala v libereckých Lázních

Také zkušení výrobci bižuterie pracují s modními návrhy. „My máme spolupráci s návrhářkou Andreou Staňovou. Z toho vznikly modely dekorované našimi šperky a komponenty,“ řekl Petr Balák, společník firmy JSB Bijoux, která patří v oboru v rámci ČR mezi ty největší. „Používáme skleněné komponenty především firmy Swarovski a Preciosa,“ doplnil.

Do lednové přehlídky se zapojilo 16 bižuterních a šperkařských firem, 13 módních salónů a 5 uměleckých škol. Pozvání na přehlídku přijali ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková, náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa, hejtman Libereckého kraje Martin Půta a delegace CzechTourismu vedená generální ředitelkou Monikou Palatkovou.

Jizerská 50, závod v klasickém lyžování na 50 kilometrů zařazený do seriálu dálkových běhů Ski Classics, proběhl 18. února 2018 již po jedenapadesáté.
Jizerská 50 je skoro vyprodaná. Zaregistrovalo se přes 6 700 lyžařů

O vstupenky na odpolední (od 17 hodin) i večerní (od 20 hodin) představení je opět veliký zájem. Už v průběhu listopadu byl téměř celý sál rezervován. Módní přehlídka Made in Jablonec je prestižním marketingovým projektem Svazu výrobců skla a bižuterie a reprezentuje Jablonec nad Nisou jako centrum českého bižuterního průmyslu.