Soutěž, která finišuje na ohromném pódiu před davem diváků a mezi hvězdami různých hudebních žánrů, se zaměřuje především na žánry: folk, country, folk-rock, bluegrass. Festival je jednou ze dvou největších hudebních přehlídek svého druhu v Čechách a největší ve Středočeském kraji včetně Prahy. A naši na něm zazářili.

„Z dětských soutěží je to ta nejtěžší soutěž, hrát mohou jen vlastní písničky. Mladí muzikanti nejsou rozdělení do věkových kategorií a soutěží proti sobě všichni do osmnácti let, kategorie jsou jen dvě, a to sólisté a kapel," vysvětlila Alena Schernstein Vítová z Berušek, která na tomto festivalu před několika lety sbírala ceny za sólové i kapelové vystoupení.

Letošní finále může oslavovat i jablonecké Hudební Studio Kokos, které poprvé má své malé muzikanty na bednách vítězů. Pětičlenná formace Blue Night, která hraje v aktuálním složení od února 2016 získala 3. místo v kategorii kapel a desetiletá písničkářka Dany Ulrichová si také odváží 3. místo. Mezi finalisty byla i jablonecká Andrea Hekrlová, ta si odvezla pouze parádní zážitek z festivalu. Vítězi festivalu se stal nadaný písničkách Michal Horák z Vysokého nad Labem, kterému je 18 a soutěžil letos naposled a kapela Self Made z Ostravy.

Velkým a příjemným překvapením pro jablonecké byly výsledky diváckého hlasování. Nejvíce se líbila Dany Ulrichová a kapela Blue Night. „Mám ohromnou radost, že jsme jako Studio Kokos zabodovali! Umístění od poroty na třetích místech beru jako takovou zpětnou vazbu, že to co dělám má nějaký smysl. V porotě zasedali vážně muzikanti, co tomu rozumí a z výsledků mám radost. Zatím jsem byla vždycky nadšená, že máme mezi finalisty své kokosácké děti, ale teď, když jsou na bedně, je to super pocit. A ocenění od diváků? Naprostá pecka! Když jsme soutěžily s Beruškama, bylo pro mě divácké hlasování cennější než to od poroty," svěřila se nadšená Alena, ředitelka a lektorka Studia Kokos, která se vrátila z Folkového Kvítku. S Beruškami hrály na festivalu jako hosté, nejprve okolo osmé večer a pak ještě před půlnocí, když Folkový Kvítek slavil svých 25 let. Alena totiž napsala k patnáctinám festivalu píseň Patnáctá svíčka dohoří a zatím se každých pět let používá s pozměněným refrénem na oslavy festivalu.