Podle pořadatelů se jedná o akci, která jak kvalitou atrakcí, tak i pestrostí gastronomických služeb nemá široko daleko obdoby. K samozřejmostem patří čisté toalety s toaletním papírem, pivo se pije ze skla, žádné plastové kelímky! Letos se v Neugersdorfu budou dokonce točit české Svijany.

„Ohlasy tisíců lidí na Facebooku na blížící se letošní ročník dávají tušit, že se organizátoři i návštěvníci mají skutečně na co těšit. „Lajky" na sociální síti jsou pro nás jakýmsi barometrem napovídajícím, že se k nám chystají celé generace. Očekáváme daleko více lidí než v předešlých letech. Mladí i staří si popovídají společně u piva a skvělého jídla," říká organizátor Jakubské pouti René Linke.

ADRENALIN

Za narůstajícím zájmem stojí nápadité technické zajímavosti. Atrakce, které nabízí Jakubská pouť, jen tak někde nenaleznete. Hodně adrenalinu letos slibuje například Monster XXL houpačka. Jedná se o padesát metrů dlouhé zařízení ve stylu horské dráhy. Připomíná výstaviště divokých 50. let. Mimochodem, vždy v úterý se uskuteční tzv. Family Day, což znamená, že všechny jízdy budou o poznání levnější.

„Velice si vážíme českých návštěvníků, kteří projevují o naši pouť spojenou s trhy stále větší zájem. Jezdí k nám na výlety rodiny, přičemž se u nás vydrží bavit dlouhé hodiny."

DĚJINY JAKUBSKÉ POUTI

Historie Jakubské pouti sahá až do roku 1728 a začala se datovat 22. května tohoto roku. Tehdy kníže Josef Wenzel z Lichtenštejna založil v Neugersdorfu nejen střeleckou společnost, ale udělil jí také privilegium pořádat pouť. Málokdo v té době tušil, že se právě zrodila tradice, která potrvá až dodneška, tedy téměř 300 let. Střelecký spolek je do nynějška pevnou součástí Jakubské pouti, a proto se pouť každý den zahajuje výstřelem z děla. V sobotu 30. července se koná přehlídka střelců, kteří v uniformách projdou celým areálem pouti.

SOUTĚŽ

Která významná německá řeka ve městě pramení?

Správnou odpověď zašlete do 25. července na e-mail: redakce.liberec@denik.cz