Letošní hlavní atrakcí bude podle starosty Tomáše Hájka živý orloj, který bude poprvé v historii a Poniklé (a to je co říci, když první písemná zmínka o obci je z roku 1241) figurován živými apoštoly ve věži staré hasičské zbrojnice.

„Zkušenosti máme z loňských Vánoc, kdy se nám povedl padesátičlenný živý betlém," zve starosta s tím, že orloj bude fungovat v sobotu dvakrát ve 12 a ve 14 hodin.

Průvod maškar doprovázený kapelou začne ve 12.30 hodin na Tuláčkově návsi. Mnozí zájemci využijí nabídky Divadelního spolku Josef Jiří Kolár Poniklá, jenž zde vznikl už v roce 1864, pojmenovaného podle staroslavného služebníka velebné Thálie v horách Krkonošských, a letos tedy oslaví 150. výročí založení, a obléknou se do zapůjčených masek v kulisárně divadla. Ostatní se jistě ustrojí již doma.

Na občerstvení pro návštěvníky se podílejí členové všech 17 místních spolků v čele s hasiči a Kabinetem kerkonošské slovesnosti.

„Nic z pití a jídla není šizeno," potvrdil a zdůraznil rychtář vlastenecko obrozeneckého spolku ustaveného roku 2010 k velebení staroslavné historie Poniklé, a také starosta, Tomáš Hájek.

Návštěvníci masopustu si také mohou prohlédnout chaloupku, v níž údajně žila Ponikelská bába nebo alespoň do ní jezdila Marie Kubátová, když psala Krkonošské pohádky.

„Tož naviděnou v Poniklé! Vstup je volný!" zve starosta i přespolní ze sousedního Jablonecka. Po celou akci bude pro děti připravena střelnice. A kde obec Poniklá najdete? Na trase mezi Jilemnicí a Jabloncem nad Jizerou 60 km od Liberce, 40 km od Jablonce nad Nisou a od Turnova, 30 km od Tanvaldu, 28 km od Železného Brodu či 17 km od Semil.

Program

Místo: Tuláčkova náves a Základní škola Poniklá

11.00 Začátek servírování jitrnic, jelit, prdelačky, ovaru, tlačenky a dalších fajnovosti!

12.00 a 14.00 Ponikelský orloj ve věži staré hasičské zbrojnice

12.30 Masopustní průvod s živou hudbou

13.15 Loutkové divadlo „Pyšná princezna" - ve třídě ZŠ hraje LS Rolnička Nová Paka