Vedle příležitostných akcí si návštěvníci některých hradů a zámků v kraji vychutnají i nevšední zážitek. Často prohlídkovou trasu tvoří přímo pro malé návštěvníky.

Například celé prázdniny mají v Zákupech zkrácenou prohlídku pro děti do 10 let v doprovodu dospělých. „Průvodkyně, oblečená v kostýmu princezny, si s dětmi vypráví, dává jim hádanky a nechává děti hledat plyšové medvídky poschovávané v zámeckých pokojích," vysvětlila Lucie Bidlasová z Národního památkového ústavu. Cílem je, aby se děti prohlídky aktivně účastnily a nemusely jenom mlčky naslouchat průvodcovskému textu pro dospělé, který mnohdy ani nemohou chápat.

Na Grabštejně připravili dětské prohlídky se svatou Barborou, plnění úkolů během těchto prohlídek v rámci projektu Otevřte 13 komnatu, kdy návštěvníci sbírají klíče ze zapojených deseti objektů. K získání klíče k tajuplné Třinácté komnatě stačí navštívit sedm.

A princeznu potkají děti i na Sychrově. Každou celou hodinu je pro ně připravena zkrácená pětadvacetiminutová prohlídka za sto korun, kterou vede princezna a dětem pokládá během prohlídky různé otázky. Na závěr se s ní mohou děti vyfotit.

V zámeckém sklepení výstava medvědích obrázků – „Medvědí galerie", která volně navazuje na hru „Cesta za pokladem medvědího klanu", kterou si rodiče a děti mohou dle zakoupených dispozic zahrát v zámeckém parku. „Pro kluky a tatínky je v zámecké konírně interaktivní výstava Technopolis, která zachycuje vývoj vědy a vynálezy konce 19. a počátku 20. století," doplnila Bidlasová.

SVÁTEČNÍ VÍKEND V NAŠEM KRAJI

5. a 6. 7. Grabštejn – Létohrátky 9.00 – 17.00 hod. – tradiční víkendový program na hradě: divadlo denní i večerní, středověká hudba, žongléři, letos i cizokrajná zvířata, také ukázky výcviku psů u vojenské posádky pod hradem. Ve vstupném je zahrnuto i vstupné do hradu, kde Vás čeká prohlídka s průvodci v kostýmech! Vstupné 150,– Kč a 100,– snížené. V sobotu do 20 hodin divadelní představení Brouk v hlavě. V sobotu i v neděli od 10 do 13 hodin Den otevřených dveří na Veterinární základně Armády ČR.

5. 7. a 6. 7. Bezděz – Dva dny ve středověku – prohlídky hradu oživeny šermířským vystoupením – vystoupí skupina VSŠ Askalon, občerstvení zajištěno.

5. 7. a 6. 7. Hrubý Rohozec – Móda sedmi staletí – prohlídky zámku s průvodci v dobových kostýmech, kdy v každé místnosti čeká jiný průvodce, takže i výklad je pestrý, netradiční, neboť skupinu si postupně předá více průvodců. Zpřístupněny všechny tři prohlídkové trasy.

5.7. Večerní a noční program na Trosky: Návrat do středověku – divadlo, šerm, fireshow a také překvapení pro návštěvníky. Občerstvení zajištěno. Program bude od 20.00 do 21.30 hodin, objekt zpřístupněn 18.00 – 23.30 hodin. Vstupné: plné 120,– Kč, snížené 60,– Kč.