Byla návrhářčinou první inspirací, nechyběla u jejich prvních nesmělých návrhářských pokusů. Mira Božská u ní prvně šlápla do pedálu šicího stroje.

BOŽSKÁ BABI. Novou kolekci liberecké návrhářky Miry Božské představí na festivalu WTF?! sama umělkyně a s ní herečka Naivního divadla Bára Kubátová.Originálním způsobem se rozloučila se svým nejbližším člověkem liberecká návrhářka. Svou novou kolekci věnovala své babičce a nazvala ji Božská babi.

Společně s herečkou Bárou Kubátovou ji představí na Fashion Theatre Show na festivalu současného divadla WTF?! v sobotu 4. května v 19.30.

„V září navždy odešla má babička, se kterou jsme se měly hodně rády. Právě ona byla u mých prvních pokusů malé návrhářky. Každý den jsem se už těšila ze školy na její skříň plnou látek, na šuplíky s knoflíky, gumami a různými ozdobami," vzpomíná Mira Božská.

Nechtěla je vyhodit

Do jejich prvních modelů se oblékala panenka Barbie. „Když jsem při přebírání věcí po ní nacházela látky, do kterých mě v dětství nenechala střihnout proto, že se budou určitě ještě na něco hodit, nedokázala jsem je jen tak přejít a vyhodit. Zrovna tak jsem nemohla zahodit knoflíky, krajky a různé další textilní drobnosti," vysvětluje návrhářka.

MIRA BOŽSKÁ: Božská babi

Fashion Theatre Show na festivalu současného divadla WTF?!

Kdy: v sobotu 4. května od 19.30

Kde: Malé divadlo, Liberec

Babička ji prý na dálku podporovala. Když jí chyběl knoflík, který nutně potřebovala, najednou se objevil jeden navíc. Všechny střihy, co si vymyslela, se do látek vešly na milimetry a ozdobné proužky na olemování jako zázrakem vyšly vždycky o pár centimetrů. „Vždy, když nakupuji materiály na kolekci, něco mi vyjde a něco ne. Nějaký materiál zbude, některý musím dokupovat. Tentokrát to vyšlo až neuvěřitelně," pochvaluje si liberecká módní guru.

Kolekci Božská babi tvoří převážně halenky a sukně, které spolu lze kombinovat. Jde o pohodlné, spíše volné, oblečení pro každodenní nošení s nádechem retro stylu.

Intimní a osobní

BOŽSKÁ BABI. Novou kolekci liberecké návrhářky Miry Božské představí na festivalu WTF?! sama umělkyně a s ní herečka Naivního divadla Bára Kubátová.„Nejdříve jsem měla tuto kolekci předvádět sama, ale pak nám došlo, že bych se nestíhala převlékat. Jediný, kdo připadal v úvahu, byla Míra. Kolekce je inspirovaná její babičkou. Jsem ráda, že jsem něčeho takového součástí. Je to hodně intimní a osobní," řekla Bára Kubátová z Naivního divadla a Divadla F. X. Kalby, undergroundové odnože Divadla F. X. Šaldy, které festival WTF?! pořádá.

Fashion Theatre Show doplní animace z fotek Jana Fauknera od VJky Kamily Pajerové.

„Každý model bude mít svou vlastní hudbu. Ponořila jsem se do svého dětství a ke každé postavičce přiřadila něco ze svých vzpomínek. Těšte se třeba na dechovku, písničku z pohádky nebo koledu. Hudbu mi pomohla sestříhat zpěvačka Janka Karpíšková," láká na svou módní přehlídku Mira Božská.