V době adventu tíhnou lidé více než kdy jindy k hodnotám, jako jsou láska, přátelství, pokora a dobrota. A právě milé a jemné pohádky ze štětce a pera Miloslava Jágra jsou pro předvánoční čas to pravé.

Jakmile uvidíte první obrázky tohoto malíře, pookřejete, i kdybyste přišli právě z toho největšího mrazu. Dlouhé přípravy se opravdu vyplatily. „Výstavu jsme připravovali již od letních měsíců, museli jsme řešit autorská práva děl, jejich zapůjčení a podobně,“ uvedla Petra Handlířová z Jabloneckého kulturního a informačního centra (JKIC).

Družina Základní školy Mozartova má ve znaku maják, světlo pro bezpečnou plavbu námořníků. A ten teď svítí na uličku ke dveřím družiny.
Vítězný maják už dětem svítí na uličku ke dveřím družiny

Nejvíce však osloví interaktivní výstava děti. Krásné malby jsou plné čertů, draků, loupežníků, víl i princezen. Návštěvníci si zde mohou nejen prohlédnout malby a prolistovat knížky, ale také si poslechnout chytlavou písničku s videem o Hloupé žábě, při které děti doslova prskají smíchy, a jen stěží je od ní odtáhnete. Stejnojmenný film, na kterém Jágr spolupracoval s režisérem Genem Deitchem, získal ocenění Červené stuhy za nejlepší americký animovaný film roku 1972.

Děti navíc okouzlí tajuplná část s pohádkou o zrzavých loupežnících, kde budou kouzlit pomocí baterek.

„K Vánocům pohádky zkrátka patří. Chceme si zde připomenout výborného výtvarníka a ilustrátora Miloslava Jágra, který by v letošním roce oslavil jubilejních devadesát let,“ sdělil ředitel JKIC Petr Vobořil a dodal, že tento umělec byl neodmyslitelně s Jabloncem spjat, i když se narodil v Semilech. Několik let zde dokonce bydlel.

Dokázal zachytit kouzlo Vánoc

Miloslav Jágr za svůj život spolupracoval s mnoha umělci z řad básníků, spisovatelů i režisérů. Spolupracoval na více než 120 knížkách a jeho kresby se objevily například na gramofonových deskách, kalendářích a pohlednicích. 

„Dokázal zachytit kouzlo Vánoc jako málo kdo,“ komentoval Petr Vobořil. Právě on spolupracoval s Miloslavem Jágrem mnoho let. „V posledních letech jeho života se s Petrem hodně sblížili. Vytvořili spolu několik knížek. Táta navíc ilustroval a graficky upravoval časopis Jizerská kóta, který Petr vydával,“ vzpomínala dcera umělce Hana Trynerová.

Jizerská magistrála, ilustrační foto.
Lyžaři, jásejte! Rozšířili Jizerskou magistrálu

Pohádkové bytosti vás provedou od vchodu do informačního centra až do podkroví. S každým dalším krokem budete více a více v říši pohádek, usměvavé postavičky vtáhnou do svých příběhů každého. „O výstavu je opravdu zájem, hned první den ji navštívilo okolo 500 lidí,“ shrnula Handlířová.

Výstavu s názvem Vánoční pohádky s Miloslavem Jágrem můžete v Jablonci nad Nisou navštívit od úterý do pátku vždy od 10 do 12 hodin a v odpoledních hodinách od 13 do 17, v sobotu pak od 10 do 13. Výjimkou je úterý 26. prosince, kdy bude dům Scheybalových uzavřen.