Festival dokumentárních filmů o lidských právech každoročně vyzdvihuje sociální i politické problémy napříč celým světem. Odhaluje příběhy trýzněných, hladových a utlačovaných zemí i jejich obyvatel, ale také poukazuje na snahu a úsilí těch, kteří se snaží situace na mnoha koutech světa změnit.

Mottem letošního ročníku zní Umění spolupráce. “Spolupráce není samozřejmost. Je to schopnost, které se postupně učíme. V poslední době se ale spolupráce stala uměním a ovládá ji jen málokdo,” uvádí ředitelka festivalu Jeden Svět Hana Kulhánková.

Logo festivalu dokumentárních filmů Jeden světZdroj: reprofoto Člověk v tísniV Praze se během letošního březnového týdne promítlo 114 dokumentárních filmů z mnoha kategorií jako Sen o evropě, Rodinně štěstí, Moc médií či Cesty ke svobodě. Během prvního festivalového týdne navštívilo odpolední a večerní projekce 23 241 lidí. Cenu za nejlepší film získal snímek Není úniku od režiséra Zaradashta Ahmeda, iráckého ošetřovatele, který utíkal před islámským státem.

V Liberci i Jablonci

Jeden Svět je festival s celorepublikovou působností. Zájemci tak mohli filmy zhlédnout v mnoha městech. V Libereckém kraji zavítaly desítky zájemců do Experimentálního studia v Lidových sadech v Liberci či do Klubu Na Rampě v Jablonci nad Nisou.

Jablonecký Klub Na Rampě se v období festivalu plnil zejména dětmi ze základních škol. “Letos zde bylo více než osm set dětí. Jezdí sem pravidelně i školy z Josefova dolu či Rychnova u Jablonce nad Nisou. Film doprovázel moderátor, který po skončení promítání s dětmi na dané téma debatoval a děti se do hovorů čile zapojovaly,” sděluje produkční Rampy Milena Bauerová.

Desáté výročí

Festival Jeden Svět pořádá v Jablonci nad Nisou Jablonecká kulturní obec a v letošním roce slaví desáté výročí promítání lidskoprávních filmů. Slavnostního zahájení se zúčastnila i Petra Alžběta Baslová z liberecké pobočky organizace Člověk v tísni, která je koordinátorkou dluhového poradenství. Po promítání filmu Exekuce vedla i zajímavou debatu, kde řešila i konkrétní životní příběhy.

Přípravy festivalu nejsou jednoduché. "Během týdne musíme vybrat z nabídky více než stovky filmů pouze několik, které tu budeme promítat. Myslím, že jsme ale vybrali správně," dodává Bauerová. Největší zájem vzbudily dva snímky. Nejvíce návštěvníků dorazilo na Normální autistický film z rukou dokumentaristy Miroslava Janka. Jako druhý se největší oblibě těšil německo-španělský snímek Hon na nevěstu, který popisuje předsvatební období v Kyrgyzstánu, kde jsou ženy ilegálně unášeny pro budoucího manžela.