Mají být jedním z plánovaných vrcholů akce, což ale leckomu vyvolá na tváři pobavený úsměv. Proč? Němečtí Scooter, kterým bude patřit hlavní čas o sobotní noci na festivalu Benátská noc, si totiž mohou v záplavě interpretů se zemitě rockovými kořeny připadat skoro jako vetřelci. Ve srovnání s nimi totiž svou tvorbou elektronické hudby stojí na opačné straně barikády.

Trojlístek původem z Hannoveru, nyní ustálený ve složení zpěvák H. P. Baxter (původním jménem Hans-Peter Geerdes), a dva „elektroničtí operátoři“ Rick J. Jordan (Hendrik Stedler) a Michael Simon, je považován za jednu z nejpopulárnějších a také nejlépe prodávaných formací současné taneční hudby. S neobyčejnou houževnatostí si už po úctyhodných patnáct let razí cestu napříč poměrně širokým spektrem elektronických žánrů, které současně přetavuje v jejich nejrůznější kombinace.

Byly časy, kdy trpěli pověsti jen stylových hejsků, které skutečně vážně berou ponejvíce křepčící vyznavači bombastických a nablýskaných tanečních party. Pokud bychom však pod jejich pokličku nahlédli hlouběji, možná by řada lehce podjatých pozorovatelů byla překvapena.

Základní hudební ingrediencí Scooteru je totiž žánr rave, který se vyznačuje rychlou elektronickou hudbou a světelnou show. Na rozdíl od stylu disca však raveová hudba nepostrádá určitý vývoj a nápaditost a schopnost komunikace s dalšími styly.

Někteří členové kapely si navíc, ještě před tím, než se dali pod hlavičkou projektu Scooter oficiálně dohromady, vysloužili profesionální ostruhy, když upravovali jako studiový tým nahrávky známějších interpretů za účelem vydání nových či prodloužených verzí tzv. re–mixů jejich největších hitů. Na tomto poli jsou vlastně vyhledáváni dodnes, ale jak s notnou dávkou sarkasmu tvrdí lídr kapely H.P. Baxter: „Dnes už z remixování nejsem právě dvakrát nadšený. Proč? No, příliš práce a málo peněz…“

Slyšel jsem něco, co změnilo můj život

Dlužno podotknout, že peníze jsou dnes ale to poslední, co by členové Scooter řešili. Ve skutečnosti si H.P. Baxter může proto dovolit více než pouhou nadsázku. Právě jeho osobnost a showmenství nemluvě o poměrně dobře rozpoznatelném vokálu, jsou těmi nejdůležitějšími devizami, proč lze dnes Scooter vnímat jako hvězdy svého druhu. Ale nejenom proto. Vzory Scooter totiž nebyl nikdo jiný než Depech Mode, ale hlavně dodnes legendární, vynikající a také notně svérázná dvojice KLF. „Depech Mode a elektronická nová vlna byli můj kult, ale když KLF přišli se svou What Time Is Love? jenom jsem užasl. Slyšel jsem něco, co navždy změnilo můj život a pohltilo kouzlem techno-hudby,“ říká H.P. Baxter.

Zvedněte zadek a skákejte!

Hudební produkce souboru, a občas i prezentace vlastních úprav převzatých hitů uplynulých dvou dekád, může z čistě muzikologického pohledu vyvolávat dozajista rozporuplné reakce. Na druhou stranu, trojice zcela jistě nepostrádá producentský talent propojit poměrně široké spektrum elektronických žánrů do jednolitého tvaru a velmi přímočaře je servírovat publiku. V posledních letech si dokonce Scooter troufli i na syntézu elektroniky s irskou lidovou hudbou. Tím stěžejním je pak ale u nich umění vše načasovat tak, aby ve chvíli, kdy vychází na jeviště, dokázali publikum strhnout hned od svých úvodních rytmů, jako kdyby jej bez slov a jen svým pouhým příkladně razantním nástupem vyzývali ve smyslu: „Jsme tady, zvedněte zadek a skákejte!“

Show vpravdě monstrózní

To, co pak jako vějička na diváky funguje naprosto dokonale, je skutečně velká show, kterou v duchu raveových zvyklostí dovedli Scooter do skutečně monstrózní podoby. Je však zajímavé, že ani přes množství třpytivých či laserových efektů, neztrácejí v jejich záplavě na pódiu charisma. Navíc H.P. Barter je bavič, který si svou roli techno-vůdce dokáže náležitě užít, aniž by se však nad publikum povyšoval nebo působil přehnaně důležitě.

Ostatně o tom, jak dlouhou cestu od svých počátku na zdánlivě skromném „dvoustopém“ motorovém prostředku urazili, asi nejlépe svědčí ocenění právě z úst jednoho z členů KLF Billa Drummonda, který prohlásil, že na to, kde KLF začali, Scooter velmi umně navázali.

Už zítra se o tom ostatně budete moci přesvědčit sami. Na Benátské noci se světoznámý trojlístek představí v sobotu od 22.10 hodin na pódiu ORESI stage.