Příjemná hudba a zajímavé texty ale zůstaly. Křest alba proběhne v jabloneckém Klubu Na Rampě od 20 hodin, kde DDB nejednou vystupovala. Autor textů a melodií Martin Kadlec změnu názvu komentuje: Nyní jsme dva dědci a blondýna.

Jak vaše nové album vznikalo?
Nyní vydáváme album Zprávy z jiné reality po dlouhých jedenácti letech. Jedná se o naše třetí studiové album. Na tomto CD jsme v podstatě pracovali průběžně celé desetiletí. Naše první album s názvem Opilí potměchutí vzniklo v roce 2003, po třech letech následovalo další, tentokrát Touha city. Dá se říct, že poté nám už nezbyla žádná písnička, která by šla nahrát. Ovšem postupně jsme nasbírali další písně a přibližně před rokem a půl začali vážně uvažovat, že bychom vytvořili další album, tentokrát již pod novým názvem skupiny DDB.

Co symolizuje váš nový název ve zkratce?
DDB je zratka Disneybandu, ale také může znamenat například Dva dědci a blondýna. Původní název Disneyband vznikl v době, kdy mi bylo patnáct. Název už skupině zůstal, přestože nyní může působit trochu infantilně. Už si ani přímo nevzpomínám, jak to vzniklo. Patrně to bylo proto, že když jsem vstupoval, dělal jsem různé grimasy a připomínal tak kreslenou postavičku.

Změnilo se ve vaší skupině něco od posledního alba?
Jedenáct let je opravdu dlouhá doba. Kapela nyní hraje v jiném složení. Dokonce i samotná hudba se změnila, ale pořád se jedná o folkrock, kde je kladen velký důraz na text a projev, ať už zpěvačky či můj. Poslední roky se k nám navíc přidal i dlouhou dobu hostující Marek Štulír. Co zůstalo stejné jsou texty. Od počátku je píši já. Osobně bych řekl, že jsou nyní jednodušší, stejně jako melodie. Asi je to tím, že člověk už nemá takové tendence se předvádět a ukazovat, co umí, nebo co zná. Důležitou změnou je jistě i nová zpěvačka Anička Olejníková.

Kapela Disneyband pokřtí v sobotu 9.9. v Klubu Na Rampě v pořadí již 3. album Zprávy z jiné reality.Zdroj: Deník / Albaniová Denisa

Nová zpěvačka tedy do kapely zapadla?
Rozhodně ano. S Aničkou hrajeme posledních pět let. Ona navíc do DDB přinesla zcela nové tóny. Hraje na širokou škálu dechových i rytmických nástrojů a díky tomu se v písničkách ozývá například příčná flétna.

Je náročné zkoušet, když se hudbě venujete vedle zaměstnání?
Ano, opravdu je to složité. Všichni jsme vytížení nejen prací ale i dalšími osobními projekty. Anička učí, vedle toho hraje s několika kapelami a spolupracovala i na filmové hudbě. Marek také hostuje v několika kapelách. Jsme rádi, když se domluvíme na zkouškách a když jsme schopni udělat koncert. Bohužel z těchto důvodů musíme odmítat i řadu vystoupení.

Na co se mohou vaši fanoušci v sobotu těšit?
V sobotu proběhne náš první křest. Spolu s námi vystoupí brněnská kapela Květy s frontmanem Martinem Kyšperským. Na to se velice těším, přál jsem si je pozvat od té doby, co jsem je viděl v seriálu Svět pod hlavou. Zároveň se mohou návštěvníci těšit na violoncellistku Karin Černou, která s námi hostovala ve studiu při natáčení alba a podílela se na několika písních. Druhý křest proběhne v pražském klubu Válec v pátek 15. září, kde zahrajeme po boku jablonecké kapely Berušky. Hosté této události budou novoborští Zhasni.