Autoportréty, portréty známých osobností i holandské krajinky malíře Rembrandta van Rijna vystavuje soukromá Galerie Liberec v centru města. Již během prvního výstavního dne zakoupili šest grafik sběratelé z Liberce.

„Na vernisáži bylo asi šedesát lidí, kupodivu i mladí. Řekl bych, že to byli studenti umění, kteří se přímo zajímali o baroko. Zatím jsme ani nestihli kontaktovat sběratele z jiných krajů. Mezi Liberečany je velký zájem," řekl ředitel galerie Milan Michalko.

GRAFICKÉ LISTY Rembrandta van Rijna

výstava

Kdy: do soboty 8. prosince

Kde: Galerie Liberec (zelený dům vedle OC Delta, Revoluční 131/4)

Devětadvacet grafických listů si mohou návštěvníci prohlédnout do soboty 8. prosince. „Obrátila se na nás rodina zesnulého sběratele z Karlových Varů, která ke sbírce grafických listů neměla vztah a chtěla ji prodat. Je to celoživotní sbírka," upřesnil Milan Michalko.

Jde o sbírku mědirytů, které jsou tištěné z původních desek. Celá kolekce je souborem tisků realizovaných po autorově smrti. „Cena dobových grafických listů se pohybuje v řádech statisíců korun. Naše tisky jsou sběratelsky dostupnější, tiskly se po smrti Rembrandta, proto je jejich cena ohodnocena v tisíci korunách. Nejdražší stojí třicet tisíc korun," dodal ředitel.