Do uměleckého nebe odešel fotograf a výtvarník světového formátu. Ladislav Postupa se svým autorským rukopisem zapsal do historie fotografování jako jedna z nevýraznějších ikon své generace.

„Jedna z největších osobností naší fotografie zemřela ze soboty na neděli," řekl fotograf Petr Šimr, který o úmrtí umělce informoval na svém facebookovém profilu.

„Ladislav Postupa byl několikrát zařazen mezi fotografy světového významu, jeho práce byla prezentována na mnoha skupinových i samostatných výstavách nejen v Čechách, ale i v zahraničí. Svými díly je zastoupen v předních českých i světových sbírkách," napsal do Kruhu autorů Liberecka novinář Jan Šebelka.

Výtvarník, grafik a fotograf světového formátu Ladislav Postupa.

První soubornou výstavu měl Ladislav Postupa loni v březnu v Oblastní galerii v libereckých lázních.

ZAČÍNAL V 60. LETECH

Ladislav Postupa působí jako fotograf od 60. let minulého století, kdy byl ovlivněn soudobým strukturalismem, ale rovněž surrealismem a dadaismem.

Zejména dadaistický přístup k tvorbě, používání „nalezených objektů", vyjmutí věci z jejího obvyklého kontextu a její následné vložení do kontextu zcela nového a nečekaného přinesly Ladislavu Postupovi všeobecné uznání a zařadily jej mezi takové tvůrce, jako byli Emila Medková a Vilém Reichmann.

ŽÁCI MAJÍ SVŮJ VZOR

„Každý žák má svého učitele a vzor. Já jsem byl na počátku zaujat surrealistickou tvorbou Viléma Reichmanna. Korespondovali jsme si spolu, vyměňovali motivy. Pro nás oba předměty i děje uvolňovaly možnost asociace dalších představ," řekl k tomu Ladislav Postupa.

Za svoje nejplodnější léta považoval fotograf období, kdy měl ateliér v budově bývalé kavárny Nisa.

„V roce 2007 mi vichřice poškodila střešní okna. Opravit se to už nedalo, bylo by to příliš nákladné. V ateliéru jsem pracoval 42 let a jezdili za mnou přátelé a kolegové z celých Čech, to by bylo na hodiny povídání. Jezdil ke mně taky Vladimír Burgus, jako student," řekl v rozhovoru Deníku.

Ladislav PostupaNarodil se roku 1929 v Náchodě. Po absolvování Vyšší průmyslové školy stavební v Liberci pracoval jako projektant. První snímky uveřejnil v roce 1959. V roce 1962 se spolupodílel na založení Studia výtvarné fotografie v Liberci. Tehdy jeho tvorba souzněla s oblibou strukturalismu v soudobém výtvarném umění, ale i se surrealismem a dadaismem. Zejména dadaistický přístup k tvorbě, používání „nalezených objektů", vyjmutí věci z jejího obvyklého kontextu a její následné vložení do kontextu zcela nového a nečekaného přinesly Ladislavu Postupovi všeobecné uznání a zařadily jej mezi takové tvůrce, jako byla Emila Medková a Vilém Reichman. V 70. letech uplatňoval fotografii ve společenských interiérech s využitím svého patentu na povrchovou úpravu fotografií. Další realizovaný patent souvisel s aplikací fotografie v nábytkovém designu. Poté se Ladislav Postupa zabýval svéráznou kategorií fotografické grafiky, která zdůrazňovala grafické vyznění díla. V posledních desetiletích se opět vrátil k surrealismem ovlivněné tvorbě. Kombinuje v ní několik záběrů do nových obrazů či vkládá izolovaným předmětům symbolický význam. Zdroj: Kruh autorů Liberecka