PONDĚLÍ 31. ŘÍJNA

Jablonecký Movember 2016, Jablonec – Klub Na Rampě, od 18.00
Zahájení charitativní kampaně Jablonecký Movember 2016,zaměřené na prevenci rakoviny prostaty a mužské zdraví obecně. Společné holení (od 18 hodin) a koncert rhythm & bluesové kapely S.Q.O.S.T. z Prahy ve složení vynikajících hudebníků – Max Presser, Vlasta Červenka, František Hönig, Ondra Liška a Vláďa Wild.

Anthropoid, Jablonec – Kino Junior, 17.30

iShorts; Monster kabaret, Jablonec – Kino Junior, 20.00
Strach, krev, sranda. Ano, všechno bude. Už po páté pro vás máme na Halloween připravené pásmo těch nejvybranějších hororů. Od krváků, přes lekačky až po napínáky a ujetou srandu. Přijďte si s námi přikrývat oči nadšením!

Sicílie a Liparské ostrovy, Lomnice nad Popelkou – Městské kino, v 18 hodin
Multimediální přednáška Pavly Bičíkové o nespoutaných ostrovech uprostřed Středozemního moře. Společně se vydáme kolem činných sopek, divokým pobřežím, přes hory a navštívíme dech beroucí památky. Zažijeme atmosféru záhadných „velikonočních mysterií" a setkáme se s místními obyvateli, které dodnes sužuje mafie.
Vstupné dobrovolné.

Kaleidoskop Jana Rejžka, Železný Brod – Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, 17.30
Pohodový poslechový hudební pořad napříč hudebními žánry se známým hudebním kritikem a publicistou Janem Rejžkem, dlouholetým redaktorem časopisu Melodie a autorem několika knih o hudbě.

ÚTERÝ 1. LISTOPADU

Jan Špáta, Jablonec – Klub Na Rampě, od 18.00
Hovory na Rampě s dcerou Jana Špáty Olgou Špátovou a manželkou Olgou Sommerovou o jednom z nejuznávanějších českých dokumentaristů. Projekce několika filmů Jana Špáty.
JAN ŠPÁTA (25. 10. 1932, Náchod – 18. 8. 2006, Praha)
Pořad k 10. výročí úmrtí filmového režiséra a kameramana, který zanechal výraznou stopu v české dokumentární kinematografii druhé poloviny 20. století.
Stovkou svých děl povýšil dokumentární film na drama, svým originálním režijním názorem a kameramanským viděním obohatil českou kulturu. Jeho vrcholná díla mají nadčasovou platnost, poselství Špátova mistrovství je tak předáno dalším generacím.
Uvidíme:
GEN – JAN ŠPÁTA 1994
pohledem Olgy Sommerové
ZEMĚ SV. PATRICKA 1967 Cestopisný esej o Irsku, vyhlášený ve své době za nejlepší film o této zemi
MEZI SVĚTLEM A TMOU 1990
O tvorbě fotografa Jindřicha Štreita a životě jeho hrdinů v pohraničí
RESPICE FINEM 1967
Filmový esej o samotě, opuštěnosti a pokoře starých žen.

Výzkum Venuše, Jablonec – Městská knihovna, 17.00
Souhrn poznatků, které nám od 60. let minulého století až po současnost přinesly kosmické sondy. Astronomické okénko Martina Gembece.

American Honey, Železný Brod – KC Kino, 19.30
Dokonalá generační výpověď lidí, kteří právě teď stojí na prahu dospělosti a nevědí, jak ho překročit. American Honey je film, který budete emočně prožívat v závislosti na vašem datu narození. Zaručeně vás ale nenechá lhostejnými, stejně jako členy poroty na letošním festivalu v Cannes, kteří mu udělili zvláštní cenu.

Pražský komorní balet, Turnov – Městské divadlo od 19.00 hodin
Jde o největší český nezávislý profesionální taneční soubor. Komponovaný večer 3 České kvartety představí tři choreografy různých generací tvořící na hudbu význačných českých skladatelů. Premiéra pořadu byla uvedena při příležitosti 50. výročí založení souboru Balet Praha, později Pražský komorní balet.

Král Lear, Jablonec – Městské divadlo, 10.00
Jedna z nejslavnějších tragédií Williama Shakespeara. Hra, jež začíná jako pohádka a končí apokalyptickým obrazem světa, který by nás mohl potkat, pokud by nás definitivně ovládla touha po moci a zahodili bychom lidskost. Představení pro středoškoláky.

Kino Junior - z technických důvodů mimo provoz, závada projektoru

STŘEDA 2. LISTOPADU

Fotodílna opravdu pro každého, Jablonec – Klub Na Rampě, od 19.00
Povídání o fotografování a o všem, co k tomu patří. Vede Zbyněk Cincibus (Fotoklub Balvan).

Bezva ženská na krku, Tanvald – Kino Jas, 19.00
Nová česká komedie od tvůrců komedie Ženy v pokušení. Film o lásce, která lidem může pomoci. V hlavních rolích Ondřej Vetchý, Petra Hřebíčková a Miroslav Táborský.

Život s vášní a čokoládou, Semily – Čítárna knihovny, od 17 hodin
Beseda s Marcelou Krčálovou o tajemství výroby čokolády včetně degustace 12 druhů čokolád.

Výstava v La kavárněZdroj: repro

Výstava Barevný území, Jablonec - La kavárna, 18 hodin
Vernisáž výstavy obrazů Raduše Chocholoušové a Petra Gilberta.

Kino Junior - z technických důvodů mimo provoz do odvolání.

Jak se stal Rumcajs loupežníkem, Železný Brod – Městské divadlo, 10.00
Příběh o tom, jak se ze ševce Rumcajse stal loupežník v podání Divadla Nymburk. Rumcajs a Manka žijí v lese Řáholci a čeká je tu spousta dobrodružství a starostí. Jičínské panstvo chce loupežníkaa jeho rodinu z lesa vystrnadit. Knížepán by chtěl mít pro sebe jelení studánku, jičínský rychtář Navrátek chce dostat Rumcajse do vězení a jičínský starosta dokonce poštve na Rumcajse obra Rabijáka. Rumcajs má ale poctivé srdce, a když je nejhůř, přiskočí mu na pomoc Manka.

ČTVRTEK 3. LISTOPADU

Kotilionová prodloužená, Jablonec – Eurocentrum, od 19 hodin
2. prodloužená tanečních kurzů TOPDANCE.

Putování středním Pojizeří, Železný Brod – Městská galerie Vlastimila Rady, od 17 hodin
Vernisáž výstavy. Hudební produkce a občerstvení zajištěno. Obrazy a kresby manželů Jana a Jarmily Smetanových nemusíme představovat. Jejich výstava coby vítězů výstavy Salon II se zde uskutečnila v roce 2015. Na současně vystavených plátnech si budete moci prohlédnout, jak jejich štětce zachytily architekturu a krajinu středního Pojizeří.

Travesti show skupiny Techtle Mechtle a Screamers, Tanvald – Kino Jas, od 19 hodin
Známé travesti skupiny Screamers a Techtle Mechtle si tentokrát připravily nový zábavný pořad plný známých hudebních hitů z českých i zahraničních filmů. Přijďte si společně zavzpomínat na dobu, kdy frčely půjčovny video kazet. Pomáda, Hříšný tanec, Club 54, Agent 007 nebo Titanic, to vše můžete vidět v pořadu Videopůjčovna. Těší se na Vás moderátor Láďa a spolu s ním slečny Dolores, Paula, Stacey, Lili a Halina.

Holka nebo kluk, Jablonec – Městské divadlo, 19.00
Hudební komedie, kterou napsal „plzeňský Molière" Antonín Procházka. Inspiroval se stejnojmenným filmem Vladimíra Slavínského z roku 1938 s Adinou Mandlovou v hlavní roli a stvořil novou konverzační komedii pro divadlo. Světovou premiéru měla jeho hra v domovském Divadle J. K. Tyla v roce 1998.
Účinkuje v ní téměř celý operní soubor posílený činoherními hosty Lenkou Krčkovou v alternaci s Barborou Munzarovou, Taťánou Kupcovou, Danielem Bambasem (v alternaci s tenoristou Alešem Voráčkem) a Petrem Červinkou. V inscenaci zazní celkem 15 prvorepublikových šlágrů nejrůznějších skladatelů.
Jejich hudebního nastudování se ujal dirigent Martin Peschík, který v souladu s duchem tehdejší hudby velmi dbá, aby operní orchestr zněl maximálně swingově. Z operních sólistů v klíčových rolích statkáře Orlovského a jeho správce Anatola vystoupí Josef Průdek a Miloslav Veselý, v ostatních „ryze" dámských rolích Iva Hošpesová nebo Romana Strnadová a Miroslava Veselá nebo Dagmar Volfová. V inscenaci důležitou roli hrají také stepařská čísla, která s představitelkami titulní role a šesti externími tanečnicemi nacvičila členka činohry Taťána Kupcová, která je rovněž členkou originálního pohybového divadla Veselé skoky.
Děj se odehrává ve třicátých letech 20. století na panství statkáře Orlovského, který hledá vhodného dědice s důležitou podmínkou – mužným knírem pod nosem. Statkář Orlovský má za sebou tři nepovedená manželství a nelze se proto divit, že je zapřisáhlým nepřítelem všech žen. Na svém panství zaměstnává jen staré mládence a ženitbu zapovídá i svému synovci a univerzálnímu dědici Raulovi. Když zjistí, že se Raul tajně schází s osobou ženského pohlaví, rozhodne se jej vydědit. V záloze má totiž vhodnějšího dědice – kabaretního tanečníka a zpěváka Ádu Bártů. Je však Áda holka nebo kluk?

Kino Junior - z technických důvodů mimo provoz do odvolání.

PÁTEK 4. LISTOPADU

Wohnout – Sladkých dvacet, Jablonec – Eurocentrum, od 20.00
Host: Lola. Wohnout vzkazuje: „Oslavte s námi 20 let existence Wohnoutů! Těšte se na úplně nový playlist, který bude obsahovat skladby ze všech desek, co jsme vydali. Povezeme si vlastní světelný i zvukový park. Těšte se i na nový merchandising! Bude to velké a legendární! Těšíme se na vás!" Od 23 hodin afterpárty na Rampě rozjíždí DJ Root.

Vánoční Tiffany pro dospělé, Tanvald – Středisko volného času, od 16 hodin
Výroba skleněných vitráží nejen s vánočními, ale i s jinými motivy dle individuálního výběru.

Halloweenská stezka odvahy, Jablonec – areál Srn čí důl, za Kauflandem, 17 – 19 hodin
Pořádá DDM Vikýř. Doporučené vhodné oblečení do podmáčeného terénu a pro strašpytlík i svítilna.

Krysáci, Jablonec – Městské divadlo, 8.30 a 10 hodin
Příběhy krysích kamarádů Huberta, Hodana, Edy – laboratorní myšky a trpaslíka Ludvíčka se tentokrát odehrávají v odlehlém koutě moravských Vizovic. Pohádka na motivy známého Večerníčku.

Letošní houby Jizerských hor, Tanvald – MDC Maják, od 15 hodin
Přednáší a řadu obrázků představí houbař Petr Hampl, člen Mykologické odbočky ČMS Velké Hamry.

Kino Junior zatím bez záruky, upřesníme v pátek dopoledne

Lichožrouti, Jablonec – Kino Junior, 15.30

Tenkrát v ráji, Jablonec – Kino Junior, 17.30

Pohádky pro Emu, Jablonec – Kino Junior, 20.00

Doctor Strange, Jablonec – Kino Junior, 22.15

Tenkrát v ráji, Železný Brod – KC Kino, 19.30
Příběh letce, boxera a horolezce Josky Smitky, který se s životem pral stejně, jako s do té doby nepřekonanými strmými stěnami pískovcových věží Českého ráje. Byl nejen vrcholovým sportovcem, ale také přesvědčeným antifašistou. Láska ke skalám, přátelství kamarádů a vyvolená žena mu dávaly sílu překonávat překážky, které mu připravil osud.

Výlet s parní lokomotivouVýtopna Jaroměř připravuje Klub přátel železnic Českého ráje společně s Komitétem pro udržování památek 1866 jízdy zvláštních parních vlaků (4. a 7. na trati Turnov Jaroměř, odjezd z TU v 10.51) vedených lokomotivou 310.0134 s názvem Návštěva císaře Františka Josefa I. na bojištích 1866 a to ve dnech 4. až 7. listopadu. Ve vlaku v neděli bude zařazen vůz s císařem Františkem Josefem I. a družinou. Při pobytech ve vybraných stanicích bude i doprovodný program. Komitét připravil také vystoupení vojenské hudby a přehlídku historického vojska. Jízdní řády najdou zájemci na vytopnajaromer.cz.

Trollové, Tanvald – Kino Jas, 17.00
Americký animovaný film od studia DreamWorks a tvůrců Shreka. Oblíbené postavičky Trollů poprvé ožívají v celovečerním filmu. Najdi svoje štěstí.

Inferno, Tanvald – Kino Jas, 19.00
Americký napínavý thriller podle knihy Dana Browna. Další příběh symbologa Langdona a jeho pátrání po další záhadě. V hlavních rolích Tom Hanks a Felicity Jones.

A V SOBOTU? Třeba Benefiční ples ČČK a Útulku Dášenka v Eurocentru

Zdroj: Deník/ Lenka Klimentová

SOBOTA 5. LISTOPADU

Trollové, Tanvald – Kino Jas, 17.00
Americký animovaný film od studia DreamWorks a tvůrců Shreka. Oblíbené postavičky Trollů poprvé ožívají v celovečerním filmu. Najdi svoje štěstí.

Jack Reacher: Nevracej se, Tanvald – Kino Jas, 19.00
Americký akční thriller. Další nové dobrodružství hrdiny úspěšné knižní série Leeho Childa. Neustupuj. Nevzdávej se. Nevracej se. V hlavních rolích Tom Cruise a Cobie Smulders.

Cliff Moore + Rampa rock live, Jablonec – Klub Na Rampě, od 20.00
Koncert – skladatel, kytarista a zpěvák s jabloneckými muzikanty.

Den válečných veteránů aneb pomníčky 2016, Smržovka – sraz u Zámečku, 8.30
Devátý ročník pochodu ke Dni válečných veteránů.

Benefiční ples Českého červeného kříže a Útulku Dášenka, Jablonec – Eurocentrum, 20.00
Hraje skupina Sky Way, jako host vystoupí Klára KOlomazníková (ze skupiny Holki), večerem provází Petr Šabaka a Lucie Fürstová. Malá i velká tombola, půlnoční překvapení.

Trollové, Železný Brod – KC Kino, od 15.00 hodin
Trollové jsou vždy veselí a šťastní skřítkové, kteří nejvíce ze všeho milují hudbu, tanec a zpěv. Jedinou vážnější starost na světě jim dělají Bergeni. Ti si totiž myslí, že můžou být šťastní jedině tehdy, pokud budou mít Trolla v žaludku. Bohužel však už dlouhou dobu žádného na jídelníčku neměli!

Doctor Strange, Železný Brod – KC Kino, 19.30
Dr. Stephenu Strangovi život změnila autonehoda, která mu znemožnila používat ruce. Když ho tradiční medicína zklame, je nucen hledat uzdravení jinde. Kamar-Taj ale není jen chrámem uzdravení a zanedlouho si musí Strange – vybavený novými magickými schopnostmi – vybrat, zda se vrátí k původnímu životu, anebo bude bránit svět jako nejmocnější kouzelník ve vesmíru.

Rockové dušičky – koncert, Bzí u Železného Brodu – sokolovna, od 20.00
TJ Sokol Bzí zve. Hraje Sarah, John Silver a Krásná Práce.

Společně nejen na jevišti, Jablonec – Městské divadlo, od 17 hodin
14. ročník komponovaného pořadu, který dává možnost handicapovaným i zdravým umělcům vystoupit na jevišti jabloneckého divadla. Součástí jsou i pohybové dílny, které vedou zkušené lektorky. Celý večer je tlumočen do znakového jazyka. Můžete se těšit na klavírní a taneční vystoupení. Uvidíte také scénku s názvem Karel lovec žen. Hostem večera bude Hands Dance Brno a Eva Pilarová s doprovodem.

Lichožrouti, Jablonec – Kino Junior, 13.30

Trollové, Jablonec – Kino Junior, 15.30

Pohádky pro Emu, Jablonec – Kino Junior, 17.30

Doctor Strange, Jablonec – Kino Junior, 20.00

Tenkrát v ráji, Jablonec – Kino Junior, 22.15

NEDĚLE 6. LISTOPADU

Zločin v Posázavském Pacifiku, Tanvald – Kino Jas, 18.00
Hudební komedie z trampského prostředí Čech 30. let. Napsali Martin Vačkář a Ondřej Havelka, hudební aranžmá Petr Tomeš j.h., choreografická spolupráce Martin Packa j.h. a hudební nastudování Adam Bartoň. Režie : Marie Trunečková.
Hraje Divadelní spolek Krakonoš Vysoké nad Jizerou.

Tradiční auto – moto burza, Držkov – u sokolovny, od 7 hodin

Indický duchovní Mytri Suchetas, Jablonec – Knihkupectví Serius, od 18 hodin
Přednáška a beseda.

Nebe a led, Jablonec – Kino Junior, 10.00

Tvořík, Jablonec – Kino Junior, 13.30
Tématická kreativní dílnička pro děti před projekcí dětského filmu. Veškeré výtvarné pomůcky jsou zajištěny přímo v kině, dítko si s sebou musí přinést pouze pracovní oděv a svačinu, kterou si sní o přestávce mezi dílničkou a filmem.

Robinson Crusoe: na ostrově zvířátek, Jablonec – Kino Junior, 15.00

Lichožrouti, Jablonec – Kino Junior, 17.30

Bezva ženská na krku, Jablonec – Kino Junior, 20.00

BoBoběh, Bedřichov, 10 – 16 hodin
Krásná trať skrze podzimní Jizerské hory o délce nepříjemných 30 km a s dlouhým stoupáním z Ferdinandova až na Olivetskou horu ukáže, kdo je zdejším králem Jizerských hor.

Světlý pramen, Semily – Kino Jitřenka, 15.45
Šostakovičův balet Světlý pramen z roku 1935 byl Stalinem zakázán, protože si dělal legraci ze socialistického realismu. Alexej Ratmanskij, největší současný ruský choreografický talent se chopil zcela zapomenutého libreta i hudby a vytvořil tak komediální balet, který podle kritiků „umí vtipem i zabíjet". Ratmanskij svým ostrovtipem oslovil diváky daleko za hranicí Ruska. Balet mu získal ohromné uznání v USA a zahájil jeho hvězdnou kariéru. Rok po premiéře Světlého pramenu byl jmenován uměleckým ředitelem Bolšoj baletu.