Kniha: Příběhy rozhleden Českosaského ŠvýcarskaPříběhy rozhleden Českosaského Švýcarska

Rozhledny zde nejsou vnímány jen jako technické památky se zajímavou historií, ale spíše jako svědkové putování autorů křížem krážem horami i časem. Vedle četných a v mnoha případech dosud nepublikovaných informací o jednotlivých vyhlídkových věžích, je kniha naplněna bohatou fotodokumentací i reprodukcemi dobových dokumentů.

Kniha vyšla na sklonku loňského roku a slavnostně ji do života autoři uvedli v liberecké Krajské vědecké knihovně, kde jim k tomu hrála i kapela Zlatý holky. A bylo tady velmi veselo, ostatně vytříbený jazyk Řeháčkových textů všech tří knih dává tušit, s jak decentním a chytrým vtipem pracuje, i když mluví spatra. Se stejným humorným podtextem řídili autoři celou vernisáž, při níž promítali ty nejlepší snímky ze svých cest.

„Tentokrát přivádíme čtenáře do krajiny pískovcových skal, stolových hor a nálad u veliké řeky Labe. Rozhledny zde opět nejsou vnímány jen jako technické památky se zajímavou historií, ale spíše jako svědkové putování autorů křížem krážem horami i časem," říká autor textu Marek Řeháček. Vedle četných a v mnoha případech dosud nepublikovaných informací o jednotlivých vyhlídkových věžích, je kniha naplněna bohatou fotodokumentací i reprodukcemi dobových dokumentů.

Kniha: Příběhy jizerskohorských rozhledenPříběhy jizerskohorských rozhledenKniha, jak již její název napovídá, je plná příběhů spojených se slavným jizerskohorským fenoménem vyhlídkovými věžemi. Rozhledny zde nejsou vnímány jen jako technické památky se zajímavou historií, ale spíše jako svědkové putování autorů křížem krážem horami i časem. Vedle četných a v mnoha případech dosud nepublikovaných informací o jednotlivých jizerskohorských vyhlídkových věžích, je kniha naplněna vyprávěními a vzpomínkami spojenými s rozhlednami od místních autorů Petra Kurtina, Marka Řeháčka a Otokara Simma.

Fotografický doprovod tvoří fotografie Jana Pikouse; použity byly i historické pohlednice, snímky a materiály, zejména ze sbírek Petra Kurtina a Jaroslava Lubase, přičemž řadu z nich budou čtenáři mít možnost vidět úplně poprvé.

Nová publikace, jakkoliv je prozatím nejrozsáhlejší prací vydanou o jizerskorských rozhlednách, není vědeckou monografií o vyhlídkových věžích, spíše má ambice skončit na nočních stolcích a v ruksacích všech milovníků Jizerských hor a jejich osobitých nálad.

Rozhleden je okolo stále dostatek

Vydávání publikací o rozhlednách a jejich příbězích započalo v roce 2011 v Jizerských horách. A představení první publikace se konalo ještě v Městské galerii MY v Jablonci, sídlící v budově radnice. Po vydání úspěšné knihy Příběhy jizerskohorských rozhleden autoři připravili roku 2012 plynulé pokračování pod názvem Příběhy lužických rozhleden a po dalších třech letech se vrátili ze západu s publikací nejnovější.

„Tato publikace je v podstatě cestopisem někde na pomezí beletrie a vlastivědy, nikoliv vědeckou prací. Všechny faktografické údaje v ní použité byly získány několikaletým a vcelku odpovědným studiem pramenů i sběrem informací přímo v terénu," poznamenává v závěru knihy její autor. Čtenářům v zatím poslední knize o rozhlednách nabízejí nejen vyprávění o vyhlídkových věžích, které se nacházejí přímo v obou národních parcích či v jejich bezprostředním okolí. „Přinášíme jim také povídání o proslulých vyhlídkových místech, která rozměrů rozhledem sice nedosáhla, ale rozhled nabízejí skvostný, jako kupříkladu Rudolfův kámen nad Jetřichovicemi," píše Řeháček v úvodu.

Těžko předpokládat, že by tento základní tandem Řeháček - Pikous přestal putovat s ruksaky po vlastech českých, probouzet se za kuropění na výspách nad terénem a dychtivostí sobě vlastní v touze zachytit první sluneční paprsky, když rozčísnou oblohu… příznivci se mají rozhodně na co těšit. Kam se chystají? Zeptejte se i na to.

Kniha: Příběhy lužických rozhledenPříběhy lužických rozhledenTato oblast zahrnuje Ještědský hřbet, Lužické hory, Šluknovský výběžek, České Švýcarsko, ale také Žitavské hory. Rozhledny se však nenacházejí jen na horách, ale také v podhůří a ve městech. V knize tak čtenář najde rozhledny z rozsáhlého území:

Ještěd, Javorník, Rašovka (Ještědský hřeben), Jablonné v P. pivovarská věž, Oybin rozhledna ve zvonici, Zittau vyhlídka na Svatojánském kostele, Špičák u České Lípy, Sloup nová rozhledna, Hochwald na české a německé straně, Luž zaniklá, Studenec, Jedlová, Kamenický hrad, Česká Kamenice Svatojakubský kostel (Lužické hory), Dymník, Hrádek u Varnsdorfu, Vlčí hora, Tanečnice Weifberg Turm (Šluknovsko), Breiteberg, Forsterschanze Spitzkunnersdorf, Löbauerturm Prinz Friedrich August Turm Sohland, Valtenberg, Czorneboh, Bieleboh, Mönchswalder Berg, Schlechteberg Turm, Bismarckturm Neugersdorf, Kottmar, Hutberg Herrnhut (Horní Lužice).

O fenoménu rozhleden, minulosti, současnosti i budoucnosti vyhlídkových věží i o jejich toulání za dalšími „rozhlednovými" knížkami budou vyprávět dne 26. ledna 2016 od 17.00 hodin v Domě Scheybalových. Na místě najdou zájemci i všechny tři publikace, které je možné za nakladatelské ceny získat i s podpisy obou autorů.