Novinka Divadla F. X. Šaldy Ženy je pomyslnou sondou do ženského světa, myšlení a názorů. Šestnáct hereček divákům prozradí, jaké ženské pohlaví doopravdy je a jak uvažuje. „Samozřejmě, že když nějaký muž ženám naprosto nerozumí, nepomůže mu ani naše hra. Mohla by ale napovědět," smál se režisér Vojtěch Štěpánek.

Ani dámy nezůstanou zkrátka. Současně s inscenací Ženy bude velké divadlo uvádět komedii Testosteron, která odhaluje mužský svět. Premiéru má v pátek 21. prosince v Divadle F. X. Šaldy.

Dvakrát zfilmováno

Ženy se dočkaly dvou zfilmování, v divadelním prostředí je to česká premiéra. „S inscenací přišel výtvarník Tomáš Kypta, který ji viděl v Německu. Chtěli jsme k Testosteronu udělat i čistě ženské představení," vysvětlil dramaturg Martin Urban.

Clare Boothe Luce: ŽENY

komedie o ženách, jaké jsou

Malé divadlo, Liberec

1. premiéra:

Pátek 7. prosince od 19 hodin

2. premiéra:

Sobota 8.prosince od 19 hodin

Reprízy:

Pondělí 17. prosince od 19 hodin

Pátek 28. prosince od 19 hodin

Úterý 22. ledna od 19 hodin

Komedie vypráví příběh jedné ženy, od jejího osudu se pak odvíjí příběhy dalších postav. „Autorka hry vybrala různé typy žen, které se navzájem doplňují. Z moderních seriálů můžeme obdobný model vidět v Sexu ve městě," přirovnal dramaturg.

Režíruje ji muž

I když je hra čistě ženskou záležitostí. Všechno zařizují ženy. Od scénické přestavby až po převlékání postav. Ženy režíruje Vojtěch Štěpánek, který se v Liberci představil Stoppardovou komedií Bouřlivá plavba. Herečkám to ale nevadí. „Jsme rády, že tu nějaký chlap je," utrousila herečka Markéta Coufalová.

OBSAZENÍ HERCŮ A TVŮRCI

Režie: Vojtěch Štěpánek

Scéna: Milan David

Kostýmy: Tomáš Kypta

Dramaturgie: Martin Urban

Hrají: Jana Hejret Vojtková, Markéta Tallerová, Leny Langrová, Karolína Baranová, Štěpánka Prýmková, Bára Mottlová, Jana Stránská, Markéta Coufalová, Michaela Lohniská, Eva Lecchiová, Anna Losová, Kateřina Vydrová, Eliška Hamplová, Kateřina Císařová, Bára Purmová, Lucia Schubertová

„Muž nás vidí tím správným pohledem a dá tomu tu správnou nadsázku. My se na sebe nedokážeme dívat mužskýma očima. Muž režisér to dokáže přesně pojmenovat," řekla představitelka hlavní postavy Sylvie - Jana Hejret Vojtková.

V hlavních rolích se dále diváci mohou těšit na Markétu Tallerovou, Leny Lang, Karolínu Baranovou a další. Společně s členkami souboru účinkují i mladší herečky. „Jsou to slečny z Liberce a jedna z Prahy. Všechny mají vztah k divadlu a fandí mu," dodal režisér.

V sobotním vydání Libereckého deníku čtěte rozhovor s režisérem Vojtěch Štěpánkem, dramaturgem Martinem Urbanem a herečkami Janou Hejret Vojtkovou a Markétou Coufalovou.